Rijeka u Sibiru iz nepoznatih razloga postala crvena!? (FOTO)

daldykan

Ruski  službenici su zatražili istragu mogućeg puknuća cjevovoda u gradu Norilsku nakon što je rijeka koja teče blizu kroz grad poznat po proizvodnji nikla pocrvenila, prenosi The Guardian.

Na društvenim su se mrežama u utorak počele pojavljivati fotografije neprirodno crvene rijeke Daldykan, a neki korisnici su rekli da se ista stvar dogodila i u lipnju.

Nekoliko korisnika je sugeriralo da je željezna ruda koja se nalazi u tlu promijenila boje rijeke, no drugi se rekli da je pocrvenila zbog izlijevanja industrijskog otpada. Rijeka teče pored tvornica Nadežda u vlasništvu tvrtke Norilsk Nikal, najvećeg svjetskog proizvođača nikla i paladija.

Rusko ministarstvo prirodnih resursa i okoliša u izjavi u srijedu je reklo da istražuju pritužbe o kemijskom onečišćenju nepoznatog uzroka koje je možda uzrokovalo “puknuće cjevovoda Norilsk Nikala”.

Novinska agencija RIA Novosti prenosi da je Norilsk Nikel opovrgnuo tvrdnje da je industrijsko onečišćenje obojilo rijeku Daldykan te da su rekli da se “današnja boja rijeke ne razlikuje od njezinog uobičajenog stanja”. Firma je međutim rekla da će privremeno smanjiti obujam proizvodnje dok se situacija nadgleda. Ured gradonačelnika grada Norilska rekao je da pitka voda u gradu dolazi iz drugog izvora.

Doktorand s Vernadskij instituta za geokemiji i analitičku kemiju Denis Koševoj, koji istražuje onečišćenje na tom području, tvrdi da je crvena boja Daldykana rezultat puknuća cjevovoda koji služi za transport kemikalija od tvornice Nadežda do odlagališta štetnih kemikalija.