sjedinjene američke države

Riješena misteriozna pljačka iz 1969. godine, jedna od najvećih u istoriji

Ted Conrad

Američki istražitelji kažu da je nakon pljačke nastavio živjeti skromnim i mirnim životom, a New York Times piše da je posljednjih 40 godina radio u trgovini rabljenih automobila i kao instruktor golfa

Bjegunac koji stoji iza jedne od najozloglašenijih pljački banaka u Americi, konačno je identificiran nakon 52-godišnje potrage, objavila je policija.

Ted Conrad radio je kao blagajnik u Society National Banku u Clevelandu. U julu 1969. odlučio je opljačkati svoje poslodavce, prenosi Hina.

Nestao je s 215.000 dolara, što bi danas odgovaralo vrijednosti od oko 1.7 miliona dolara.

Za njim je pokrenuta potraga koja je trajala više od pola stoljeća, a u tom se razdoblju često o njegovu ‘pothvatu’ govorilo u TV emisijama koje su se emitirale pod nazivom Najtraženiji i Neriješeni misteriji Amerike.

Američki istražitelji kažu da je nakon pljačke nastavio živjeti skromnim i mirnim životom, a New York Times piše da je posljednjih 40 godina radio u trgovini rabljenih automobila i kao instruktor golfa.

Živio 1000 kilometara dalje od mjesta zločina

Nedugo nakon pljačke i nakon nestanka Conrad je promijenio ime u Thomas Randele te je pobjegao u Washington pa u Los Angeles. Potom se nastanio u predgrađu Bostona, oko 1000 km od mjesta zločina.

Ted Conrad

Conrad je navodno rekao prijateljima za svoje planove o pljački banke te im se pohvalio, kazavši da bi njemu to bilo jednostavno obaviti.

Navodno je bio opsjednut filmom Afera Thomasa Crowna iz 1968. sa Steveom McQueenom u glavnoj ulozi, koji je prije pljačke pogledao više od deset puta.

Slučaj se desetljećima vodio kao zaboravljeni, neriješeni.

Umro je u maju, prepoznali ga zbog posmrtnice

Conrad je umro u maju od raka pluća, a nedugo nakon toga istražitelje su upozorili na posmrtnicu u novinama na ime Thomas Randele.

Postupno su uspjeli povezati osmrtnicu s dokumentima iz šezdesetih godina koje je “Randele” u to doba ispunio.

Ironično, među otkrivenim dokazima pronađeni su i dokumenti o Randeleovu stečaju sa suda u Bostonu iz 2014. godine.