Taj ludi svijet

temperaturna inverzija

Rijetka optička iluzija: Kod obala Engleske snimljen brod koji “lebdi” iznad mora

06/03/2021

Uzrok te optičke varke je meteorološki fenomen poznat kao temperaturna inverzija

Brod koji lebdi iznad mora, rijetka optička varka, snimljen je u blizini Engleske.

David Morris, autor tog snimka, kazao je da je bio veoma iznenađen kad je primijetio ogroman tanker kako lebdi iznad vode nedaleko od Falmoutha u oblasti Cornwall.

Radi se, zapravo, o optičkoj iluziji poznatoj kao gornji miraž, piše engleski Guardian.

Takve iluzije su česte na Arktiku, ali mogu da se vide i na drugim morima tokom zime, kada su odgovarajuće atmosferske prilike, mada veoma rijetko.

Uzrok te optičke varke je meteorološki fenomen poznat kao temperaturna inverzija.

Uobičajeno je da temperatura vazduha pada kako raste nadmorska visina. Međutim, u slučaju temperaturne inverzije, topao vazduh nalazi se iznad hladnijeg vazduha, igrajući se sa vizuelnom percepcijom.

Tako je nastala i fotografija lebdeći broda, jer je hladno more snizilo temperaturu vazduha neposredno iznad njega, dok se u višim dijelovima nalazio topliji vazduh.

Hladniji vazduh je gušći od toplijeg, pa ima viši indeks prelamanja svjetlosti. Tako se zraci svjetlosti, koji se odbijaju od broda, različito prelamaju prolazeći kroz slojeve hladnog i toplog vazduha i savijaju nadole putujući ka posmatraču na obali, zbog čega njemu izgleda da je brod na višoj poziciji nego što jeste.

– Gornji miraž može izazvati različite vrste iluzija. Predmet može da izgleda da je na višoj poziciji, kao u slučaju ovog broda, ali se zbog njega mogu vidjeti i predmeti koji bi inače bili ispod linije horizonta – rekao je meteorolog Dejvid Brejn.

Gornji miraž, kod kog predmet izgleda kao da je na višoj poziciji, lako se može prepoznati jer se ispod njega ne vidi nikakav detalj, dok je drugi slučaj te optičke varke, kada se vidi predmet koji je iza linije horizpnta, dobro poznat pomorcima.

Slična ovoj optičkoj iluziji je i donji miraž, a on nastaje u obrnutom slučaju, kada je sloj hladnog vazduha iznad sloja toplog. To je dobro poznata iluzija lažnih oaza u pustinji ili lokvi vode na putevima tokom vrelih ljetnih dana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.