Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majka iz pakla

Rodila dijete i dvije godine ga krila u prtljažniku i izoliranoj sobi

Rosa Maria Da Cruz

Njezin partner nije imao pojma da je rodila, kamoli da u kući krije dijete

U francuskoj je počelo suđenje ženi koja je rodila dijete i držala ga izoliranim od ostatka svijeta dvije godine, javlja Guardian.

Njezin partner te njezina sestra izjavili su kako nisu imali pojma da je ona rodila svoje četvrto dijete. Rosa Maria Da Cruz kao i njezin partner su Portugalci koji žive u središnjoj Francuskoj.

Ona je dijete krila u prljavom prtljažniku ili u izoliranoj sobici, a sud je optužuje da je krila svoju kćer od ostatka svijeta što je kod djeteta uzrokovalo ozbiljne poteškoće pri učenju i razvoju.

Beba u prtljažniku

Rosa-Maria Da Cruz ima 50 godina, a 2013. godine je njezina kći pronađena u prljavom prtljažniku Peugeota 307. Osim u prtljažniku dijete je držano i u jednoj sobi u porodičnoj kući koju niko nije koristio.

Serenu je pronašao mehaničar kojemu je Da Cruz ostavila automobil na popravci. Kada je začuo buku otvorio je prtljažnik automobila i otkrio dijete koje je bilo u sjedalici, golo, prljavo i dehidrirano. Bila je okružena crvima i izmetom.

Suđenje u ovom slučaju počelo je u ponedjeljak, a tog dana su svoj iskaz dali rođaci Rosa Marie De Cruz. Prema njihovim iskazima, čini se kako je ona bila odlična majka za preostalih troje svoje djece.

Njezin partner, Domingos Sampaio Alves, rekao je kako nije imao pojma da je ona rodila još jedno dijete koje je krila. Rekao je kako je on u sobu u kojoj je ona držala dijete, a koja se nalazi u prizemlju njihove kuće i koja se renovira, išao možda jednom mjesečno. Automobil u kojem je dijete također držano nije koristio niti mu prilazio jer nema vozačku.

– Ne znam zašto je ovo napravila – odao je sudu na portugalskom.

On kao i njegova supruga su Portugalci koji žive u Francuskoj. Govorio je na portugalskom, a njegov iskaz je na francuski prevodio prevoditelj.

Na početku istrage je on bio okrivljen, ali su istražitelji zaključili da nemaju razloga sumnjati u njegov iskaz. Njegova partnerica je puštena iz pritvora, a njih dvoje su i dalje skupa.

– Živim s njom jer je dobra majka našoj djeci – rekao je Alves.

Oni imaju troje djece u dobi od 9, 14 i 15 godina, ali su francuske vlasti djeci zabranile da imaju bilo kakav kontakt sa Serenom koja sada ima sedam godina i živi s udomiteljima.

Dijete koje je krila sada živi s udomiteljima

U svojem iskazu koji je dala u ponedjeljak Da Cruz se suzdržavala od plakanja i rekla:

– Jako je teško kada se suočite sa stvarnošću, sa štetom koju sam napravila.

Serena sada pati od teških mentalnih poteškoća koje uključuju autizam, za koji stručnjaci vjeruju da je izazvan lišavanjem osjeta u ranim mjesecima života. Pedijatar koji je pregledao Serenu i njezinu braću i sestre rekao je da je njezin tim ostao preneražen razlikom između Sereninog stanja te stanja njezine braće i sestara za koje su utvrdili da su savršeno odgajani.

Sudac Giles Fonrouge je rekao da je dijete sada dobrog fizičkog zdravlja, ali kako je zatvorena za interakcije koje se događaju oko nje. Marie-Pierre Peis-Hitier, advokatica socijalne službe, rekla je da je dijete kada je pronađeno bilo u stanju reći tek par riječi te kako je djelatnicima socijalne službe trebalo cijelo popodne da zadobiju njezino povjerenje.

Prve dvije trudnoće krila od partnera

Sestra i nećakinje Rosa-Marie Da Cruz su dale iskaz na sudu rekavši kako nisu znale da Serena postoji, ali kako je Da Cruz bila brižna majka djeci za koju su znale.

– Mislim da ona u sebi pati. Zna što je napravila – rekla je njezina nećakinja Elodie.

Pred sudom je izneseno i da je Da Cruz krila prve dvije trudnoće od partnera jer se nije htjela suočiti sa stvarnošću. Da Cruz je optužena za nasilje spram maloljetne osobe te joj, ako bude proglašena krivom, prijeti kazna do 20 godina zatvora.