RAZMJENA

Rusi pustili američku košarkašicu u zamjenu za “trgovca smrti”

New Project (44)

Na suđenju je Griner priznala da je ulje kanabisa imala u svojoj prtljazi, ali je također rekla da ga je spakirala nenamjerno u žurbi da ode na let i da nije imala kriminalnu namjeru. Njena odbrana pisala je izjave u kojima stoji da joj je kanabis bio prepisan za liječenje hronične boli

Američka košarkašica Brittney Griner oslobođena je iz ruskog zatočeništva u razmjeni zatvorenika.

Amerikanci su zauzvrat oslobodili osuđenog ruskog trgovca oružjem, Viktora Bouta, javlja CNN. Griner se sada nalazi pod američkom ingerencijom, rekao je danas američki dužnosnik, dodavši da je košarkašica dobrog raspoloženja.

Bout, čiji nadimak je “Trgovac smrću”, bivši je sovjetski vojni oficir osuđen na 25 godina zatvora u SAD-u za učešća u uroti oko ubistva Amerikanaca, pribavljanju i izvozu protivavionskog oružja te pružanju materijalne podrške terorističkoj organizaciji. Moskva je osudu Bouta 2012. nazvala “neutemeljenom i pristranom”, a Bout je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin.

U novembru je Griner počela služiti devetogodišnju kaznu zbog posjedovanja ulja kanabisa. Zatvorena je 350 kilometara daleko od Moskve. Sportašica je uhapšena u februaru kada su carinici rekli da su u njenoj prtljazi u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo pronašli spremnike s uljem kanabisa.

Na suđenju je Griner priznala da je ulje kanabisa imala u svojoj prtljazi, ali je također rekla da ga je spakirala nenamjerno u žurbi da ode na let i da nije imala kriminalnu namjeru. Njena odbrana pisala je izjave u kojima stoji da joj je kanabis bio prepisan za liječenje hronične boli.

O puštanju američke košarkašice iz ruskog zatvora na Twitteru se oglasio i američki predsjednik Joe Biden.

“Maloprije sam razgovarao s Brittney Griner. Na sigurnom je. U avionu je. Na putu je kući”, objavio je Biden uz fotografije na kojima je zajedno sa košrkašicom i američkom potpredsjednicom Kamalom Harris.