pronađite uljeza

Ruska tajna služba objavila “dokaze” atentata, zbog jednog detalja ih ismijavaju

ria

Ruska tajna služba FSB objavila je navodnu snimku uhićenja

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je rekao da je njegova glavna obavještajna agencija spriječila ono što je nazvao “zapadnjačkom zavjerom da ubije istaknutog ruskog novinara”.

“Jutros je savezna sigurnosna služba spriječila radnje terorističke grupe koja je planirala napad i ubistvo slavnog ruskog TV novinara”, rekao je Putin tužiteljima.

“Okrenuli su se teroru – pripremi ubistava naših novinara”, rekao je Putin.

Novinska agencija Interfax rekla je da su ruske vlasti pritvorile članove nacionalističke grupe, koja “djeluje prema naredbama ukrajinskih špijuna”, a planirala je ubiti ruskog novinara Vladimira Solovjeva.

Ruska tajna služba FSB objavila je navodnu snimku uhićenja, kao i navodne snimke agenata koji pretražuju i oduzimaju imovinu koja je navodno pronađena u stanu osumnjičenih, a koju je u cijelosti objavila državna agencija RIA Novosti.

Snimka prikazuje niz stvari navodno pronađenih u stanu, uključujući fotografiju Adolfa Hitlera, šest ukrajinskih pasoša, zelenu periku i potpuno nove majice sa svastikama.

Međutim, ono što je na snimci privuklo najviše pažnje, a što je mnogima bilo sumnjivo jer nema apsolutno nikakve relevancije za “mjesto zločina”, su tri kopije videoigre Sims 3 položene na krevet pored knjige s natpisom: “Ubij da bi živio i živi da bi ubio.”

Korisnici društvenih mreža smatraju da se radi o namještenom snimku, navodeći da su ruski agenti najvjerovatnije dobili upute da na fotografiju stave tri SIM kartice za mobitele, ali su potpuno pogrešno shvatili upute i postavili tri kopije igrice Sims 3.

Naknadno je FSB, na službenom snimku koji je objavio na svom YouTube kanalu, zamaglio knjigu i fotografiju s igricama.