Taj ludi svijet

Šri lanka

Sablasni prizori iz turističkog raja: Vrhunac sezone, a plaže puste (FOTO)

05/05/2019

Turisti iz cijelog svijeta otkazuju rezervacije u hotelima i letove u strahu od novih napada, piše Reuters

Oko 4,4 milijarde dolara vrijedna turistička industrija na Šri Lanki doživljava ozbiljne udarce otkazivanjem aranžmana za odmor na otoku u Indijskom oceanu nakon strašne tragedije kad su na Uskrs bombaši samoubice ubili više od 250 ljudi. Napadači iz redova slabo poznatih islamističkih skupina povezanih s notornom Islamskom državom napali su crkve i luksuzne hotele ubivši pritom vjernike, turiste, cijele obitelji… Odgovornost je preuzela Islamska država.

Zbog toga trpi turizam koji odnosi pet posto udjela u nacionalnom BDP-u. Turisti iz cijelog svijeta otkazuju rezervacije u hotelima i letove u strahu od novih napada, piše Reuters.

– Ovo je velik udarac za gospodarstvo, posebno za turističku industriju. Kako bi se ekonomija razvijala, turizam se mora vratiti na razinu na kojoj je bio prije napada – rekao je predsjednik države Maithripala Sirisena.

Rezervacije hotela pale su za čak 86% u usporedbi s prošlom godinom u isto vrijeme, barem prvu sedmicu od napada. U glavnom gradu Colombu otkazuje se u prosjeku 70% rezervacija. Predsjednik Turističke zajednice Kishu Gomes rekao je za Reuters:

– Neke avionske kompanije smanjile su broj letova. Broj putnika je značajno niži nego što je bio. To je svakako zabrinjavajuće.

Turizam je na Šri Lanki procvjetao nakon kraja desetljeća dugog sukoba s tamilskim separatistima 2009.

U Bentoti, mjestu punom pješčanih plaža, rezervacije su značajno pale. Samanmali Collone (54), vlasnica hotela u tom mjestu, gdje noćenje stoji 56 dolara, za Reuters je rekla da je do napada hotel bio sto posto popunjen. Odonda, svi su gosti otkazali.

– Nema rezervacija – ni ovaj tjedan, ni idući mjesec, čak ni u oktobru, sve su otkazali – rekla je za Reuters sjedeći na praznoj terasi restorana na pješčanoj plaži dok uređeni stolovi i ispolirane čaše uzalud čekaju goste. Kaže, ako uskoro neko ne dođe, morat će otpustiti dio osoblja.

Komentari

Autor: jutarnji.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.