Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šamac uskoro dobija pansion za pse

Шамац – Челиковић – дресер паса – реп

Željko Čeliković iz Šamca, diplomirani menadžer bezbjednosti, bavi se dresurom pasa i planira otvaranje pansiona za pse u kojem će vlasnici moći da zbrinu ljubimce za vrijeme službenog puta i godišnjih odmora.

Od 2017. Željko dresira pse, a dvije godine se pripremao da započne ovaj posao.

“Počeo sam da se bavim psima iz ljubavi. Imam kerušu, vlasnik sam njemačkog ovčara, samouk sam, ali čitam mnogo stručnu literaturu, stranu i domaću. Do sada sam dresirao pedesetak pasa”, kaže Čeliković za Srnu.

On je otvorio i stranicu na Facebooku, pa su zainteresovani počeli da se javljaju.

“Pas koji dolazi kod mene na dresuru treba da bude tu od šest mjeseci do dvije godine. Svakom psu koji dođe u neko domaćinstvo potrebna je dresura i vaspitanje”, naglašava Čeliković.

Komande: “Sjedi!”, “Lezi!”, “Ne!” i “Dođi!” čine osnovnu obuku, koju može da vrši i vlasnik, ali mora biti uporan.

Čelković napominje da sve zavisi od pasmine do pasmine.

“Ima njemačkih ovčara koji izvršavaju sve komande, a mnogi misle da će i ostali tako raditi, što se ne dešava. To zavisi od jedinke do jedinke.

Stvar je u tome kakav je pas po svojoj prirodi. Bez obzira na to koja je rasa, mora se vidjeti koje su njegove urođene vrline”, objašnjava Čeliković.

Željko Čeliković poručuje da su za ljubav prema psima potrebni znanje i vrijeme.

“Mnogi se zavaravaju da postoje inteligentni psi i oni koji to nisu. Ali, u realnosti, postoje samo oni koji uče brže i oni koji uče sporije”, navodi on.

On ističe da psima treba prostor koji je ograđen, i to isključivo na travnatoj površini, a ne na betonu, zbog njihovog zdravlja.

“U planu imam i pansion za smještaj pasa kada njihovi vlasnici idu na odmor ili put”, najavljuje Čeliković.