Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Taj ludi svijet

Samo detektivi mogu riješiti ove zagonetke. Možete li vi?

18/11/2015

Ovih nekoliko zagonetki je vrlo popularno na društvenim mrežama, iako ih uspješno riješiti može tek nekolicina ljudi.

Zato, nemojte očajavati ako zapnete, nego se koncentrirajte i nastavite razmišljati. U nekim slučajevima su bitni sitni detalji, dok u drugima morate pokazati maštovitost. Dakle, da počnemo…

Ledeni čaj

1.) Dvije djevojke su došle na večeru i obje su naručile ledeni čaj. Jedna je bila toliko žedna da je popila pet čaša dok je druga dovršila tek prvu.

Djevojka koja je sporo pila je umrla na licu mjesta, dok je druga uspjela preživjeti. Policija je utvrdila da se u ledenom čaju krio otrov. Kako to da je djevojka koja je popila pet čaša ostala živa i zdrava?

Pištolj i kasetofon

2.) Nakon dojave komšije o pucnjavi, policija je na mjestu tragedije pronašla mrtvog muškarca. U jednoj je ruci držao pištolj, a u drugoj kasetofon.

Inspektor je odmah upalio kasetu na kojoj se čulo: “Nemam više razloga za život”, nakon čega je uslijedio pucanj. Istog mu je trenutka bilo jasno da je riječ o ubistvu, a ne samoubistvu. Zašto?

Ko je oteo policajca na tajnom zadatku?

3.) Policajac na tajnom zadatku, koji je bio nadomak toga da razbije lanac krijumčara naftom, iznenada je nestao.

Njegovi kolege koji su krenuli u potragu našli su, između ostalog, u njegovim papirima sljedeću šifru:

710 57735 34 5508 51 7718

Zahvaljujući tom nizu brojeve odmah su shvatili koga traže. Zašto? Kako? Možete li i vi razbiti šifru?

Neko tu “muti”

4.) Supruga je u nedjelju pronašla mrtvog supruga i odmah obavijestila policiju. Svi koji su se nalazili u kući su dali izjave, koje su glasile ovako:

Supruga je rekla da je spavala; batler je rekao da je čistio; vrtlar je rekao da je brao povrće; sobarica je rekla da je otišla uzeti poštu; a kuhar je rekao da je spremao doručak.

Jednoj od tih osoba policija je odmah stavila lisice na ruke. Kojoj?

U kojoj sobi umrijeti?

5.) Ubica ste i osudili su vas na smrt. Jedini izbor koji vam je preostao je da uđete u jednu od ponuđenih soba. U jednoj od njih je požar, u drugoj vas čekaju naoružane ubce, a u trećoj se nalaze lavovi koji godinama nisu jeli.

Koju ćete izabrati?

Skoro savršen zločin

6.) Suprug je nožem ubio ženu u automobilu. Niko to nije vidio, a i tijela se riješio tako da na njoj nije ostavio nikakve otiske prstiju.

Također, pobrinuo se i za to da nož baci s litice, i to na mjestu na kojem ga nikada nitko neće pronaći.

Pa ipak, samo sat vremena nakon što se vratio kući nazvao ga je policijski inspektor i zamolio da dođe na mjesto zločina. Uhapšen je čim se pojavio. Kako je inspektor znao da je on ubica?

Ubstvo u rano jutro

7.) U Preradovićevoj ulici je hicem iz pištolja u želudac, nešto prije sedam sati ujutro, ubijen muškarac, a policija je nedaleko od mjesta zločina pronašla Peru Perića i privela ga u stanicu.

Perić je u policiji inspektorima ispričao sljedeće: “Vraćao sam se kući, kad eto ti meni u susret ubijenog. Ide on tako, kad se odjednom, niotkuda, pojavio nekakav tip. Nisam ni trepnuo, a ovaj ga je već upucao, dok mu je prilazio, u leđa. Srećom, dobro sam ga vidio. Onako, krupan tip, viši od 190 cm. Ćelav. Trenerka. Patike. Zaključio bih prema njegovom izgledu da je kriminalac i da je policiji već sigurno poznat od prije”.

Dok je Perić davao opis jedan od inspektora je šapuno kolegi: “Kako laže! Odmah ga uhapsi!”. Što je odalo Perića?

Sahrana

8.) Djevojka je na pogrebu svoje majke ugledala markantnog muškarca koji ju je veoma zaintrigirao. Međutim, budući da su okolnosti bile takve kakve su bile, nije mu uspjela prići i upoznati ga

O tom je muškarcu neprestano razmišljala tjedan dana, da bi na kraju čak i ubila starijeg brata kako bi ga pronašla. Zašto?

Ubistvo, a ne nesretan slučaj

9.) Bogati muškarac, koji je živio usamljen u kućici u blizini grada, i kojem su morali dostavljati stvari jer je bio invalid, pronađen je mrtav.

Prvi ga je u četvrtak ujutro na podu ugledao poštar, a odmah je primijetio i to da je muškarac ležao u već osušenoj krvi.

Kad je policija došla na uviđaj, na trijemu je našla dvije čaše mlijeka, novine od ponedjeljka, katalog, letke i neotvorenu poštu.

Što je u tom trenutku policiju navelo da slučaj počne smatrati ubistvom, a ne nesretnim slučajem?

Odgovori:

1.) Otrov se nalazio u ledu.

2.) Neko je morao zaustaviti kasetu nakon poruke i premotati je na početak.

3.) Oteo ga je Bill. Okrenite brojeve naopako i primjetit ćete poruku: Bill is boss. He sells oil.

4.) Sobarici. U nedjelju se ne dostavlja pošta.

5.) Ako se u sobi nalaze lavovi koji godinama nisu jeli, sigurno su već uginuli.

6.) Inspektor je samo iskušavao sreću. Nije znao ko je ubica, ali mu je sve postalo jasno kada ga suprug nije upitao gdje treba doći.

7.) Upucan je u želudac, a Pero je rekao da je vidio ubicu kako prilazi i puca mu u leđa.

8.) Ubila je brata u nadi da će se markantni muškarac pojaviti i na njegovoj sahrani.

9.) Nisu pronađene novine od utorka i srijede. Očigledno je neko znao da nema potrebe da ih dostavlja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.