Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sedam najpovoljnijih destinacija za odmor u Evropi

budimpesta333
Budimpešta

Ukoliko volite da putujete ali za prosječno putovanje morate da štedite minimum godinu dana predstavljamo vam sedam destinacija koje možete posjetiti i uštedjeti.

Ako ste se pitali kada je najbolje vrijeme da posjetite Ohrid, Varšavu ili Atinu, istraživanje internet stranice za pretraživanje hotela Trivago je otkrilo najbolje periode u godini za putovanje.

Oni su uporedili prosječne cijene dvokrevetne sobe, i došli do sljedećih rezultata.

Budimpešta, Mađarska

Glavni grad Mađarske i takozvanu kraljica Dunava je najbolje posjetiti u februaru mjesecu. Grad koji spaja brdoviti Budim i nisku Peštu, protkan mostovima i plavetnilom Dunava, krije se na samo nekoliko sati vožnje.

Ohrid, Makedonija

Biser Makedonije i jedno od najljepših jezera u regiji. Poznato po prelijepoj prirodi, gastronomskoj ponudi ali i dobrim zabavama. Grad koji nosi epitet Balkanskog Jerusalema, zbog legendi o 365 manastira, koliko ima i dana u godini. Ako želite da uštedite budžet posjetite ga na proljeće, u martu mjesecu.

Riga, Letonija

Glavni grad Letonije, i biser Baltika. Izuzetna arhitektura koja se uzdiže nadomak ušća rijeke Daugave. Grad koji je pod zaštitom UNESCO kulturne baštine, zahvaljujući bogatoj historiji, koja se prožima ulicama. Najpovoljniji mjesec za putovanje na ovu destinaciju je februar.

Granada, Španija

Španska klima je nadaleko poznata, naročito ako odputujete u sunčanu Andaluziju bićete svjedok obilja sunčanih dana. Granada pruža idealan spoj mediterana i planinske klime, spajajući Sredozemno more i čuvenu Sijera Nevadu. Muzej Alhambra je svakako nezaobilazana znamenitost, koja će upotpuniti vašu posjetu. Preporučuje se putovanje u augustu, pred sam kraj ljeta.

Varšava, Poljska

Varšava nije samo glavni grad Poljske, već i njeno najveće kulturno, historijsko i naučno središte. Za poneke tmuran grad, ali kada ga pobliže upoznate, uživaćete u mnogobronijm restoranima, barovima i uličnim predstavama. Pojsetite je takođe u augustu i uštedite novac.

Atina, Grčka

Kolijevka antičke kulture i rodno mjesto čuvenog Sokrata. Grad posvećen boginji Atini, koji krasi bijeli Akprolj. Sa preko 3000 godina starom historijom, je početna tačka zapadne civilizacije i mjesto koje svakako vrijedi posjetiti za dozu kulture. A najbolji mjesec kada ćete moći da ostvarite popuste u hotelima je svakako decembar.

Bohinj, Slovenija

Najveće slovenačko jezero, koje se krije u samoj dolini pompoznih Alpa. Možda malo u sjenci bledskog jezera, ali svakako odiše svježinom netaknute prirode. Idilično mesto za kraći vikend predah ili sportske aktivnosti, posebno u martu mjesecu kada su cijene hotelskih soba nešto niže.