Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izazvao kritike

Šef otpustio 900 radnika putem Zooma: “Dolazim vam s ne baš sjajnim vijestima”

Gust snijeg i jak vjetar na riječkom području
06.04.2021., Rijeka - Gust snijeg i jak vjetar u gradu, okolici, na Grobniku i Kamenjaku. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Tržište se promijenilo… moramo i mi kako bismo preživjeli”, objasnio je 43-godišnjak

Izvršni direktor američke hipotekarske firme izazvao je kritike nakon što je navodno otpustio 900 zaposlenika putem Zoom poziva.

“Dolazim vam s ne baš sjajnim vijestima”, čuje se kako kaže Vishal Garg, izvršni direktor Better.com na početku videopoziva održanog u srijedu prošle sedmice. Snimka poziva naširoko je kružila društvenim mrežama.

“Ako ste na ovom pozivu, vi ste dio nesretne grupe koja je otpuštena. Vaš radni odnos ovdje odmah prestaje,” nastavio je Garg, navodeći promjene na tržištu, “učinkovitost” i “produktivnost” kao razloge za masovno otpuštanje.

Vishal Garg

“Tržište se promijenilo… moramo i mi kako bismo preživjeli”, objasnio je 43-godišnjak. “Na kraju je to bila moja odluka i želio sam da to čujete od mene.”

Zatim je navodno rekao da zaposlenici mogu očekivati e-mail od Odjela za ljudske resurse s pojedinostima o otpremninama i beneficijama.

Garg, koji je sam sebe opisao kao “serijskog poduzetnika”, rekao je da je odluka bila “stvarno, stvarno izazovna” i istakao da je to drugi put u njegovoj karijeri da je napravio takve rezove.

“Ne želim, ne želim ovo učiniti. Posljednji put kad sam to učinio plakao sam. Ovaj put se nadam da ću biti jači”, rekao je tokom poziva.

Jedan sada već bivši zaposlenik ocijenio je u intervjuu za The Daily Beast, da je poziv trajao maksimalno tri minute.

“Odbacili su nas kao smeće. Bili smo tamo od samog početka i vrijedno smo radili za firmu i za naše uloge”, rekao je drugi.

Startup hipotekarnog zajmodavca navodno je proše sedmice primio 750 miliona dolara od ulagača, a nedavno je procijenjen na oko sedam milijardi dolara, navodi Forbes. Firmu, koja kaže da koristi tehnologiju kako bi vlasništvo kuće učinila “bržim i učinkovitijim”, podupire japanski konglomerat Softbank.

Kevin Ryan, finassijski direktor Better.com-a, rekao je da je firma otpustila 9% svojih zaposlenika nakon poziva.

“Morati provoditi otpuštanja je iscrpljujuće, posebno u ovo doba godine; međutim, bilanca tvrđave i smanjena i usredotočena radna snaga zajedno su učinili da igramo odbrambeno na radikalno razvijajućem tržištu vlasništva kuća, rekao je Ryan u izjavi za Forbes.