hrvatska

Seizmolog otkrio zašto su nastale ogromne rupe u zemlji nakon potresa u Petrinji

Mještani Mečenčana u strahu zbog rupa koje se otvaraju pokraj kuća
02.01.2021., Mecencani - U selu Mecencani otvorile su se rupe u zemlji koje se nalaze blizu kuca te se sire pa su kuce nesigurne za stanovanje. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Seizmolog Sović istaknuo je da u područjima uz rijeku Kupu i Savu ima jako nakvašenog tla te da se zato javljaju rupe u zemlji u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kada se dogodi potres onda dolazi do kompaktiranja pijeska, propadanja zemlje

Hrvatski seizmolog Ivica Sović izjavio je za HRT da se građani Hrvatske moraju naučiti živjeti s potresima jer se nalaze na seizmički aktivnom području. Govorio je i o eventualnim posljedicama jačeg potresa u Zagrebu, rupama u zemlji u Sisačko-moslavačkoj županiji te mogućnosti predviđanja potresa.

Kazao je kako geolozi pokušavaju izračunati maksimalnu magnitudu potresa koja se može dogoditi. Tako je za zagrebačko područje predviđeno 6,5, ali to ne znači da će se i dogoditi ta magnituda već da može biti nekoliko slabijih potresa i da se ne aktiviraju u cijeloj dužini.

– Potres magnitude od 5,5 na zagrebačkom području bio je prilično jak potres, ali možemo očekivati i jači. Zato se moramo i spremiti. Ne možemo reći kada će to biti, ali možemo očekivati potres do magnitude 6. To znači da bi bio bar još 10-ak puta jači od onoga koji je bio u martu, izjavio je Sović i dodao kako bi Zagreb gadno stradao u potresu od magnitude 6.

– Zgrade koje su građene nakon 1963. godine, u kojima su ugrađeni neki elementi aseizmičke gradnje, preživjele bi. Ako već ne bi bile neoštećene, bile bi dovoljno čitave da ne ubiju ljude u njima, kazao je.

Objašnjavao je i to da potres na jednom području ne može proizvesti potres na drugom te da potres u Zagrebu vjerovatno nije reakcija na potres u Petrinji.

– Može samo okinuti rasjed koji je već u stanju da bi sam okinuo. Dakle rasjed je već u takvom stanju da mu je dovoljan mali poticaj da potres krene, istaknuo je.

Seizmolog Sović istaknuo je da u područjima uz rijeku Kupu i Savu ima jako nakvašenog tla te da se zato javljaju rupe u zemlji u Sisačko-moslavačkoj županiji. Kada se dogodi potres onda dolazi do kompaktiranja pijeska, propadanja zemlje.

– Ono što je bilo čvrsto tlo, mokri pijesak, sada postaje tekućina. Ta tekućina se može ponašati i tako da izbije na površinu. Takav slučaj bio je u selu Brest. Tamo je pukla zemlja i izbacio se pijesak na površinu, pa je to izazvalo pucanje nekih kuća, koje su potom neuporabljive, izjavio je.

Istaknuo je i da seizmološke opreme u Hrvatskoj nema dovoljno. Kaže da nema rezervnih seizmografa koje bi se moglo postaviti u epicentralno područje.

– Slovenija ima četiri rezervna kompleta koji služe samo tome da ako se dogodi potres, postave ih u epicentar. Mi toga nemamo. Polažemo nade u našu Vladu i interventni uvoz da to riješe, kazao je seizmolog Ivica Sović za HRT.