Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nuklearna katastrofa

Snimci Černobila o kojima se malo zna, čovjek koji ih je snimio ubrzo je umro (VIDEO)

cernobil

Na YouTubeu postoji snimak koji se izdvaja od svih, a napravljen je neposredno nakon katastrofe

HBO-ova serija “Chernobyl” je apsolutni hit u svijetu, te na IMDB-u trenutno ima ocjenu 9.5, što je više od nedavno završene “Igre prijestolja” i legendarnog “Breaking Bada”.

“Chernobyl” realnim prikazom jedne od najvećih katastrofa uzrokovane ljudskim faktorom privukla je pažnju svjetske javnosti, a posebno u postkuminističkim i postsovjetskim zemljama kojima je jako blizak milje u kojem se radnja odvija.

S druge strane, o najvećoj nuklearnoj katstrofi se malo zna, što je još jedan faktor uspjeha serije. Sovjetske vlasti su je pokušali prikriti, pa i ublažiti njene posljedice, ali je vjetar radijaciju donio do skandinavskih zemalja nakon čega je cijeli svijet saznao za havariju.

Snimci zabilježeni neposredno nakon nuklearne katastrofe su rijetki. Postoje kratke sekvence, kao ona pada helikoptera koji je gasio požar. I tu tragediju su sovjetske vlasti pokušale sakriti, ali je snimak pada letjelice, kojeg je načinio upravo Ševčenko, i pogibija kompletne posade osvanuo na internetu. Scena pada helikoptera kojem je stao motor uslijed jake izloženosti radijaciji je ubačena i u seriju.

Ipak, na YouTubeu postoji snimak koji se izdvaja od svih, a napravljen je neposredno nakon katastrofe.

Načinio ga je ukajinski TV snimatelj i filmski režiser Vladimir Ševčenko. Pošto je radio za ukrajinsku centralnu televiziju posjedovao je dokument koji mu je dozvoljavao pristup svugdje, pa i samoj elektrani nakon eksplozije.

Ševčenko je tako načinio autentične snimke iz elektrane samo par dana nakon eksplozije. Time je žrtvovao svoj život, pošto je dva mjeseca poslije umro od posljedica radijacije. Saradnik koji ga je pratio je preživio, ali je također zbog izloženosti radijaciji bio u bolnici.

Snimke u priloženom videu je načinio Vladimir Ševčenko.