Snimka divljaštva u avionu obišla svijet: Ne razgovaraj sa mnom glupa, ružna kravo

svadja avion

Ryanair se našao na udaru kritika jer sa leta nije izbacio agresivnog muškarca koji je maltretirao stariju ženu, piše BBC.

Incident se dogodio u petak na letu iz Barcelone za londonski Stansted, a snimke drame putnici su podijelili na društvenim mrežama.

Mnogi su komentirali da je Ryanair trebao izbaciti agresivnog muškarca te zaprijetili da će ubuduće bojkotirati tu aviokompaniju.

na snimkama objavljenima na Facebooku, koja je pregledana više od 1,8 miliona puta, vidi se kako muškarac maltretira ženu na rasnoj osnovi i prijeti da će je ‘odgurati na drugo sjedaište’.

Kad mu se ona obratila, on joj je odgovorio: – Na razgovaraj sa mnom na stranom jeziku, ti glupa, ružna kravo!

Nakon intervencije stjuardese, žena je objasnila da je željela sjediti pored svoje kćerke te je agresivca nazvala smrdljivim. Na snimci se također može čuti kako putnici govore: – Izbacite ga!

Kćerka napadnute žene kasnije je ispričala da je svađa započela zato što je njenoj majci (77) koja pati od artritisa trebalo malo duže da se pomakne i dopusti muškarcu da sjedne na svoje mjesto.

David Lawrence koji je snimio incident rekao je da je u početku sve bilo mirno i putnici su se spremali za polijetanje, kad je u kabinu ušao muškarac i okomio se na ženu koja je sjedila uz prolaz.

– Odmah mi je privukao pažnju jer je bio glasan i agresivan. Rekao joj je da se makne, da makne noge i da uopće ne bi trebala sjediti ovdje.

No, prava svađa uslijedila je nakon što je došla ženina kćerka koje je sjedila na drugom kraju aviona.

– Progurao se između dvije žene i sjeo na svoje mjesto usput izgovorivši najgore rasne uvrede koje sam ikada čuo, kaže Lawrence.

Ženina kćerka kasnije je rekla da je povela majku, koja se u Englesku doselila s Jamajke još u šezdesetim godinama, na putovanje kako bi obilježile godinu dana od smrti supruga.

– Da sam se ja, ili bilo koja crna osoba, ponijele kao taj čovjek, odmah bismo bili izbačeni iz aviona. Mama je doista uznemirena i to joj nije trebalo jer je još u periodu žalovanja.

Jedan mlađi muškarac koji je sjedio u blizini povikao je na zlostavljača neka se smiri. Ostali putnici, čuje se na snimci, pohvalili tu njegovu reakciju.

– Nevjerovatno je da je Ryanair dozvolio ovakvu situaciju i da muškarac nije izbačen iz aviona.

Incident je privukao veliku pažnju i na društvenim mrežama, a Ryanair je u saopćenju kazao da će u svim budućim slučajevima ovakvi agresivni putnici odmah biti uklonjeni s leta. Također, dodali su da su o svemu obaviješteni španska policija i vlasti, prenosi Jutarnji.hr.