prijelaz horgoš

Snimljen herojski čin: Jasmin spasio život dječaku u koloni vozila (VIDEO)

jsamin

Tinejdžer se vraćao sa porodicom sa ljetovanja u Njemačku gdje žive, a onda je dobio gušenje u snu i dijelile su ga sekunde od smrti

Jasmin Džogović fizioterapeut Fudbalskog kluba Novi Pazar sigurno će pamtiti 16. august do kraja života, kada je na graničnom prijelazu Horgoš spasio život dječaku (15) iz Grčke.

Tinejdžer se vraćao sa porodicom sa ljetovanja u Njemačku gdje žive, a onda je dobio gušenje u snu i dijelile su ga sekunde od smrti. Džogović koji se zatekao sa svojim ambulantnim vozilom u međuzoni graničnog prelaza odmah je pritekao dječaku u pomoć.

Borba za život dječaka koji je iznenada prestao da diše trajala je kao vječnost. Kada je konačno počeo da diše, mladi Grk je Jasminovim sanitetom prebačen do mađarske granice, gdje su ga preuzeli tamoćnji ljekari.

Džogović je poslije utakmice održane u subotu krenuo sam sanitetskim vozilom za Minhen kako bi preuzeo jednog pacijenta i prebacio ga do Novog Pazara. Na nekoliko stotina metara prije graničnog prelaza Horgoš dočekala ih je velika gužva.

U džipu ispred saniteta bili su otac i sin iz Grčke. Dijete je spavalo, a pošto je kolona bila velika, pa su automobili stajali u mjestu, zaspao je i njegov otac.

Petnaestogodišnji Grk je prestao da diše i lice je već počelo da mijenja boju, a pogled mu je bio izgubljen. Jasmin je tada započeo reanimaciju u automobilu u kom se dječak nalazio, a zatim je dijete iznio iz vozila.

Pomoću specijalnih kliješta dječaku su izvadili jezik, ali on ni tada nije prodisao. Uspaničeni roditelji gledali su jezivu borbu za život svog sina. Kukali su i čekali da se dogodi čudo.

“Teška slika. Pamtiću je do kraja svog života”, priča Jasmin koji je tehnikom “usta na usta” i masažom srca uspio konačno da dječaka vrati u život.