Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanska kolumbija

Snimljena džinovska riječna riba, jedna od najugroženijih na svijetu

riba

Na snimku se vidi ta ogromna riba koju su mnogi u startu uporedili s vodenim čudovištem, a dok se udaljava od snimatelja – teško je odrediti koliko je zaista duga

Snimak džinovske jesetre dok pliva uvijajući se na površini američke rijeke u Britanskoj Kolumbiji postao je viralan, a jasno je zašto.

Na snimku se vidi ta ogromna riba koju su mnogi u startu uporedili s vodenim čudovištem, a dok se udaljava od snimatelja – teško je odrediti koliko je zaista duga.

Jesetra te veličine može biti stara i 100 godina, a legenda kaže da su takve ribe plivale i Dunavom. “Dunavski kitovi” izgubili su se kad je sagrađena hidroelektrana Đerdap, a jesetra je danas najugroženija vrsta slatkovodne ribe.

“Jesetre su plivale zajedno sa dinosaurusima prije 200 miliona godina, ali bi ove izvanredne ribe uskoro mogle nestati sa lica Zemlje ako ne zaustavimo ilegalni ribolov i uništavanje staništa koji ih dovode do izumiranja. Beluga jesetra, odnosno moruna, nekad je bila najveća slatkovodna riba na svijetu, ali danas se više ne mogu vidjeti gigantske jesetre: u stvari, u prirodi je izuzetno teško uopšte vidjeti jesetru”, rekao je svojevremeno Stuart Orr, vođa programa za slatke vode u WWF-u, predstavljajući strategiju za očuvanje jesetri.