Taj ludi svijet

obala tasmanije

Srceparajući prizori: Uginulo najmanje 380 nasukanih kitova (FOTO/VIDEO)

23/09/2020

Spasioci užurbano pokušavaju da oslobode iz plićaka preostale životinje koje su još žive

Australske vlasti danas su saopćile da je uginulo najmanje 380 kitova nasukanih u južnoj otočnoj državi Tasmaniji, a da su spasilačke ekipe uspjele spasiti najmanje 50 unesrećenih kitova.

Medijska kuća “ABC News“ javlja kako je riječ o velikom jatu kitova koji su zaglavljeni na zapadnoj obali Tasmanije, a da se za život bori još najmanje 30 nasukanih kitova.

Ranije je u izjavi Ministarstva za primarne industrije, parkove, vode i okoliš rečeno da je zračnim snimanjem otkrivena dodatna grupa od više od 200 kitova nasukanih južnije u luci Macquarie.

U saopćenju se navodi da je najvjerovatnije riječ o grupi koja pripada istom jatu koje se nasukalo kod grada Strahana, a da snimci nisu optimistični jer je većina kitova nepomična.

Ovo je jedan od najvećih takvih incidenata na plažama u australijskoj otočnoj državi Tasmaniji.

Strahuje se da je broj uginulih kitova znatno veći, a preciznije informacije se očekuju tokom narednih sati.

“Ovo jeste najveći incident nasukavanja kitova u Tasmaniji, ali u svijetu je bilo i znatno većih, posebno na Novom Zelandu. U Tasmaniji je ovo najveći koji smo zabilježili”, kazao je Kris Carlyon, biolog za divlje životinje u Programu za zaštitu mora.

Prethodno najveće nasukavanje kitova na obalama Tasmanije desilo se 1935. godine sa 294 kita pilota. 2009. godine u plićaku se zaglavilo oko 200 ovakvih životinja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.