Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srpski Džek Trbosjek postao slikar u zatvoru

magda_marinko

Marinko Magda (54), bivši legionar, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog 14 ubistava koje je sa svojim eskadronom smrti počinio devedesetih godina prošlog vijeka na sjeveru Vojvodine i u južnoj Mađarskoj, u zatvoru sada crta i slika, a svoje radove naziva “kolekcijama”, piše beogradski “Alo”.

Srpski Džek Trbosek i serijski ubica svoje radove poklanja, ali ih i prodaje po galerijama u Mađarskoj.

– Obožava da slika. Da se nije otisnuo stranputicom, sada bi bio srpski Pikaso. Osim toga, u zatvoru voli da sam sebi sprema jela, a izvrsno pravi i picu. U zatvoru se ponaša dobro, a krug u kojem se nalazi, uz desetine drugih opasnih osuđenika, ima izuzetno visoke mJere bezbednosti – kaže za “Alo” Magdin poznanik, koji ga je skoro pJosetio u zatvoru.

On navodi da bi Magdina kazna mogla da bude preispitana 2019. godine. Sagovornik lista “Alo” navodi da Magda sada radi kao radnik na održavanju zatvora.

Ovaj dželat sa sjevera Bačke svoj krvavi pir je započeo u januaru 1994, a svi zločini su počinjeni iz koristoljublja. Među žrtvama ovog monstruma bilo je i djece! Međutim, tačan broj žrtava nikad nije utvrđen.

U januaru 1994. sa saučesnicima je u jednoj noći ubio pet ljudi u Subotici. Masakr je tada počeo surovom likvidacijom tročlane porodice Petrić – Milana, Stane i njihovog desetogodišnjeg sina Daneta, a završio ga ubistvom bračnog para Josipa i Verice Agatić na Paliću.

Poslije četvoromjesečnog rada policija je utvrdila da je Magda, sam ili u grupi, ubio i staricu Idu Feher u okolini Subotice.

Ubrzo je uprljao ruke krvlju i u Mađarskoj, gdje je 13. januara 1994. ubio četvoročlanu porodicu Balint – lokalnog poslastičara (42), njegovu suprugu od 42 godine i njihove sinove stare 10 i 16 godina!

Istim oružjem kojim je ubijena ova porodica ubijen je i bračni par Antal i Rozalija Horvat u Kečkemetu, u Mađarskoj, a u istom mjestu je ubio i hrvatskog državljanina Dragutina Kujundžića, 20. decembra 1993. Na dušu mu se stavlja i smrt Edite Orošhaze u Mađarskoj.

Uhapšen je u svom stanu u Mađarskoj 1994. U Srbiji je njemu i još 11 okrivljenih suđeno u odsustvu. Izrečena mu je smrtna kazna, a kada je ona ukinuta, kazna je preinačena na 40 godina zatvora. U Mađarskoj je u Budimpešti krajem 1995. osuđen na doživotnu robiju.

Jedan od najokrutnijih ubica sa ovih prostora služio je kaznu u najčuvanijem zatvoru u Mađarskoj, u Šatorajaujhelju, na granici sa Ukrajinom.

– Gdje sam ja bio, djeca su ostajala živa – tvrdi i dan-danas Magda.

Prije nekoliko godina je podnio zahtjev mađarskim organima da ga isporuče Srbiji, uz obrazloženje da je spreman da svjedoči na sudu i da se „sazna istina”.

Posjećuje ga samo advokat

Magdu u zatvoru obilazi advokat Slavko Petrić, koji ga je branio pred subotičkim sudom. Majka, koja je Srpkinja, rodom iz Drvara u Bosni, umrla je ranije, a otac, Hrvat iz Subotice, preminuo je 2014. godine.

Do posljednjeg dana svog života otac nije vjerovao da je njegov sin, koji je prije odlaska u Legiju stranaca stalno nešto, kako je govorio, “žvrljuckao i crtuckao”, počinio zločine za koje ga optužuju. Bio je uvjeren da su Marinku sva ubistva “spakovana”.

Sestra i njena djeca iz Subotice rijetko odlaze u posjetu jer, kako je ranije rekao Magdin advokat, nemaju novac da plate put.