Dabrovi u akciji

Štetočine koje “izgledaju poput dobro uhranjenih pasa” pustoše obalu Sane (FOTO)

dabrovi-sana-1

“Izgledaju poput dobro uhranjenih pasa i nimalo se ne plaše ljudskog prisustva”, kaže stanovnik naselja Mahala Ibrahim Alihodžić

Šteta koju već nekoliko godina uzrokuju brojni dabrovi, koji su se namnožili na obalama Sane i njenih pritoka, sve je veća, zbog čega su učestale pritužbe mještana koji žive pored ove rijeke, pišu Nezavisne novine.

Prema njihovim riječima, reprodukcija ovih životinja dostigla je zabrinjavajuće razmjere, a na njihovoj meti su priobalno drveće, poljoprivredni usjevi i posebno voćnjaci.

Kako tvrde, dabrovi su najaktivniji u večernjim i jutarnjim satima i toliko su se odomaćili da se uopšte ne plaše ljudi.

Foto: Nezavisne novine

“Izgledaju poput dobro uhranjenih pasa i nimalo se ne plaše ljudskog prisustva”, kaže stanovnik naselja Mahala Ibrahim Alihodžić.

Prema riječima sanskih ribolovaca, broj dabrova na Sani i njenim pritokama enormno se povećao u posljednjih desetak godina, kada su se vratili na ova područja, nakon što su u prijeratnom periodu, zbog velikog zagađenja, potpuno nestali iz sanskog sliva.

Foto: ATV

U Lovačkom društvu “Sana” kažu kako primaju brojne pritužbe mještana koji se žale kako dabrovi uništavaju njihove usjeve.

Dabar je nedavno skinut s crvene liste zaštićenih životinja i da je lov na njih sada moguć ukoliko se dokaže njihova prekobrojnost i štetnost po okolinu. Međutim, dodaju kako to zahtijeva komplikovanu proceduru i pribavljanje velikog broja različitih dozvola i odobrenja.

Foto: ATV

Dabrovi su na ove prostore dospjeli iz susjedne Hrvatske, gdje su nestali krajem devetnaestog vijeka, ali su u okviru velikog projekta prije dvadesetak godina vještački nastanjivani. Mogu opstati samo u nezagađenim vodama, pa su i njihove migracije usmjerene ka onim prostorima gdje su rijeke čistije.

Nemaju neprijatelja u prirodi, što doprinosi njihovom ubrzanom razmnožavanju.