meksiko

Stotine ptica odjednom palo na beton, mnoge nisu preživjele

ptice

Naučnici su odmah iznijeli objašnjenje zašto se desio ovaj neobični fenomen

Stotine ptica snimljene su kako padaju s neba na pločnik grada Cuauhtémoc na sjeveru Meksika, piše Guardian.

Stručnjaci su odmah ponudili rješenje za uzrok njihova pada, koji je za mnoge ptice završio kobno. Naime, više naučnika složilo se da je uzrok ptica grabežljivica koja ih je proganjala s visine.

Riječ je o kosu žute glave i crnog tijela (Xanthocephalus xanthocephalus) koji obitava uglavnom na području sjeverne i srednje Amerike.

Šokantna snimka sa sigurnosne kamere jasno prikazuje jato ptica selica koje se spuštaju na kuće poput oblaka crnog dima. Većina ptica uspijeva odletjeti, ali na snimci se isto tako mogu vidjeti leševi crno-žutih ptica selica razbacane po ulicama grada.

Prema lokalnim izvještajima nerazjašnjeni incident se dogodio ujutro 7. februara. Ove ptice imaju tendenciju da se razmnožavaju na sjeveru, u SAD-u i Kanadi, i zatim migriraju na jug, u Meksiko, tokom zime.

Doktor Richard Broughton, ekolog iz britanskog Centra za ekologiju i hidrologiju, demantovao je teoretičare zavjera koji su okrivili 5G, rekavši da je, iako nije mogao uočiti grabljivicu na snimku, 99% siguran da je nesreću uzrokovala upravo ptica grabežljivica.

– Ovo izgleda kao da predator, poput primjerice jastreba, juri jato. Možete vidjeti da se na početku ponašaju kao val, kao da ih nešto ispire odozgo – smatra Broughton.

Doktor Alexander Lees, viši predavač konzervatorske biologije na univerzitetu Manchester Metropolitan, s time se slaže.

– Samo prema onome viđenom iz videa i bez toksikoloških nalaza rekao bih da je najvjerovatniji uzrok slijetanja jata, pokušaj bijega od predatora. Sudari ptica s infrastrukturom na tlu zapravo su vrlo česti, jer ptice u jatu ne percipiraju što se događa oko njih, već samo prate let prve ptice ispred sebe – zaključio je doktor Lees.