Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjedinjene države

Sud odbio njen zahtjev: Kćerka ne može biti na pogubljenju svog oca

e0ba7e61-9157-4e80-aef4-9f14a15c1fcc

Američka unija za građanske slobode podnijela je hitan zahtjev u njezino ime, tvrdeći da državni zakon krši njezina ustavna prava

Khorry Ramey (19) iz Missourija zatražila je od saveznog suda da joj dopusti da prisustvuje pogubljenju svog oca. Njen otac Kevin Johnson trebao bi biti pogubljen 29. studenog zbog ubistva policajca 2005. godine, kad je imao 19 godina.

Ali sud je odbio njen zahtjev pa mlada Amerikanka neće moći vidjeti pogubljenje svog oca. U obrazloženju suda stoji da je ona premlada.

Američka unija za građanske slobode podnijela je hitan zahtjev u njezino ime, tvrdeći da državni zakon krši njezina ustavna prava.

Rekli su da dobna granica u zakonu Missourija – zabrana bilo kome mlađem od 21 godine da svjedoči pogubljenju – nije služila nikakvoj sigurnosnoj svrsi.

Danas 37-godišnji Johnson je u zatvoru otkad je Khorry imala dvije godine. Par je izgradio vezu putem posjeta, telefonskih poziva, pisama i e-pošte. Prošlog mjeseca dovela je svog tek rođenog sina u zatvor da upozna svog djeda.

“Srce mi je slomljeno što neću moći biti sa svojim tatom u njegovim posljednjim trenucima”, rekla je Khorry dodavši da je njezin otac naporno radio da se rehabilitira u zatvoru i da ona moli guvernera Missourija da ga pomiluje.

Osuđen na smrt zato što je crnac?

Johnson je osuđen za ubojstvo policajca iz Missourija, Williama McEnteeja, oca troje djece. On je te davne 2005. poslan na Johnsonovu adresu sa zadatkom da mu uruči nalog za hapšenje zbog navodnog kršenja uvjetne kazne.

Johnsonovi advokati uložili su žalbu tražeći da mu se poštedi život. Iako ne osporavaju njegovu krivnju, tvrde da je rasizam odigrao ulogu u izricanju smrtne kazne. Johnson je crnac, dok je njegova žrtva bila bijelac.

Dodatno, njegovi advokati se pozivaju na Johnsonovu povijest mentalnih bolesti i činjenicu da je u trenutku počinjenja zločina imao 19 godina. Vrhovni sud je 2005. godine zabranio pogubljenje prijestupnika koji su u vrijeme počinjenja zločina bili mlađi od 18 godina.

Međutim, Ured državnog odvjetnika Missourija u svom saopćenju sudu tvrdi kako nema temelja za ublažavanje kazne.

“Preživjele žrtve Johnsonovih zločina dovoljno su dugo čekale na pravdu, a svaki novi dan koji moraju čekati je dan kada im je uskraćena prilika da se konačno pomire sa svojim gubitkom”, navodi se u priopćenju.