Taj ludi svijet

priznao krivicu

HIV pozitivni svećenik krao donacije, kupovao drogu i organizovao orgije

10/12/2021
Foto: Twitter

Kako piše list "Corriere della Sera", otac Francesco Spagnesi (40) postigao je dogovor o priznanju krivice u kojem su potvrđene optužbe za trgovinu narkoticima, distribuciju i zloupotrebu sredstava

Jedan italijanski svećenik osuđen je na tri godine i osam mjeseci zatvora zbog krađe parohijskih finansija za apsolutno bezbožne potrebe, prekršivši više zapovijesti. Novac su navodno donirali vjernici za pomoć najsiromašnijim članovima zajednice u kojoj je svećenik služio, ali ga je on umjesto toga zadržao za sebe i upotrijebio za organizovanje orgija na kojima se konzumirala droga.

Kako piše list Corriere della Sera, otac Francesco Spagnesi (40) postigao je dogovor o priznanju krivice u kojem su potvrđene optužbe za trgovinu narkoticima, distribuciju i zloupotrebu sredstava.

Ali ipak Spagnesi ima i sreće jer nije optužen za pokušaj nanošenja teške štete protiv pojedinaca nakon što je utvrđeno da nije obavijestio nekoliko muških partnera, sa kojima je imao nezaštićeni seks, da je HIV pozitivan. Otac je uzimao antiretrovirusne lijekove, prema riječima advokata okrivljenog, a okrivljeni je stalno tvrdio da je obavijestio svoje partnere o svom HIV statusu.

Također, italijanski mediji javljaju da je droga, koju je dijelio na orgijama, bila namijenjena za silovanje. Spagnesi će dio kazne provesti u terapijskoj zajednici, gdje će se liječiti od zavisnosti od droge dok će istovremeno obavljati rad u zajednici.

Sveštenik, koji je izrazio žaljenje zbog svog ponašanja, moraće navodno da vrati oko 300.000 eura koje je ukrao iz svoje parohije. Njegov seksualni partner, 40-godišnji Alessio Regina, osuđen je na tri godine i dva mjeseca zatvora zbog umiješanosti u kupovinu i prodaju kokaina.

Spagnesi je zaređen za parohijskog svećenika sa samo 27 godina, a priznao je da je eksperimentisao sa drogom prije oko deceniju.

Eparhija Prato, u regionu Toskane, uklonila ga je sa njegovih crkvenih dužnosti kada se priča pojavila u javnosti u septembru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.