Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Taj ludi svijet

Svirao gitaru dok su mu hirurzi odstranjivali tumor na mozgu

04/06/2015

Tokom višesatne operacije na mozgu kojoj je bio podvrgnut, 33-godišnji Anthony Kulkamp Dias, bankar iz Brazila, svirao je gitaru. Medicinsko osoblje snimilo je dio operacije, a u videu koji je obišao svijet možemo vidjeti kako Dias izvodi hit Beatlesa “Yesterday”.

[pull_quote_right]Zahvat je prošao uspješno, a Dias je jučer pušten iz bolnice i dobro se oporavlja[/pull_quote_right]

Ljekari su ga ohrabrili na ovaj potez jer je, kako su naveli u izjavi za tamošnje medije, bilo izuzetno važno da pacijent ostane pri svijesti, odnosno budan, kako bi mogli pratiti moždane funkcije i na vrijeme spriječiti eventualne ozljede dijelova mozga zaduženih za motoriku, osjet i govor.

Diasu, koji se profesionalno bavim sviranjem gitare već 20 godina, tokom operacije uklonjen je tumor na mozgu.

Glasnogovornik bolnice Nossa Senhora da Conceicao, u kojoj je izvedena operacija, izjavio je za tamošnje medije da je Diasova svirka bila “iznenađujuća”, a direktor bolnice, dr. Jean Abreu Machado, dodao je da je operacija bila veliki izazov za cijeli njegov tim, posebno za anesteziologa.

https://www.youtube.com/watch?v=H3dt5E2NVUg

Iako ovo nije prvi ovakav slučaj u svijetu, Diasova operacija prva je takva u ovoj brazilskoj bolnici. Zahvat je prošao uspješno, a Dias je jučer pušten iz bolnice i dobro se oporavlja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.