Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetski glavni grad Roma postao turistička atrakcija (FOTO)

Svjetski glavni grad Roma

Sasvim slučajno, bez da su to ikada poželjeli njegovi stanovnici, Soroca u Moldaviji je postao jedna od najneobičnijih turističkih atrakcija na svijetu. To prije svega može zahvaliti bizarnoj i megalomanskoj arhitekturi koja je inspirisana najslavnijim zdanjima na svijetu poput bazilike Sv. Petra ili sjedišta američkog kongresa – Capitol Hilla.

Te vile ntko nije sagradio iz kulturnih ili poslovnioh pobuda, nego su to sve obične porodične  kuće vlasnika koji očito imaju višak novca. Neobična arhitektura Soroci je privrijedila titulu “svjetske prijestolnice Roma”, a u skladu s time – njegovo stanovništvo ima i kralja.

Njegovo je ime Arthur “Baron” Cerari, a zadužen je za lokalnu vlast te je savjetnik predsjednika Moldavije za pitanje Roma.

Arthur "Baron" Cerari

Arthur “Baron” Cerari

Grad od 37 hiljada stanovnika nedavno je posjetio novinar Andrei Ghihan, a o njegovim iskustvima je pisao i Daily Mail. Ghihana je ugostio sam kralj Arthur Cerari, čovjek koji svira brojne instrumente i govori osam svjetskih jezika.

Titula kralja najviša je u romskoj tradiciji, no Cerari za nju ima i legitimnu “podlogu” – on je naime službeni predstavnik i vođa Roma u Moldaviji i u Rumuniji.

Ukoliko se pitate odakle stanovnicima Soroce novac za tako velika zdanja – njega većinom šalju rođaci koji rade u inozemstvu i vile su u većini slučajeva u njihovom vlasništvu. Romi su vrlo ponosni na svoje kuće i njihovu gradnju vide kao najveće životno postignuće.