Tačno je 15 godina od najveće prevare u historiji televizije

charles-ingram

Tog 9. septembra 2001. major Charles Ingram otisnuo se u avanturu koja će ga zauvijek obilježiti kao glavnu zvijezdu najvećeg tv skandala svih vremena – u jeku najveće popularnosti showa Ko želi biti milioner krenuo je u osvajanje milion funti.

Počeo je očajno, emisija je potom prekinuta zbog isteka vremena, a kada se u sljedećoj epizodi vratio doista je došao do pitanja koje ga je trebalo učiniti milionerom – i tačno odgovorio. Bila bi to lijepa priča da čitavim putem nije toliko očigledno i nespretno varao pred očima publike u studiju, voditelja i stotina hiljada gledatelja, da je to bilo gotovo neugodno gledati.

Ingram je naime imao dogovor sa suprugom Dianom i poznanikom Tecwenom Whittockom, koji je trebao zakašljati svaki put kada je major pročitao točan odgovor među ponuđenima. Ingramovo veselje kada je shvatio da je osvojio milion toliko je bizarno da je i ono ušlo u anale, iako se sa suprugom navodno nakon showa gadno posvađao – zamjerila mu je, naime, što je išao do kraja umjesto da zapne na nekom nižem pitanju.

Da ju je poslušao, moguće je i da ga nikada ne bi otkrili i da bi uspješno otplatili 50 hiljada funti dugova koje su prethodno nagomilali. Umjesto toga, milion funti nikad im nije isplaćen, a sve troje je završilo na sudu. Ingrami su osuđeni na uslovnu  kaznu od 18 mjeseci, Whittock na godinu dana, a kažnjeni su i sa 115 hiljada funti.

Osim toga, Ingram je ostao i bez svoje titule majora, i to nakon 17 godina u službi. Ipak, slava im se svidjela pa su Ingrami kasnije sudjelovali u nekoliko tv showova, čitavo vrijeme tvrdeći da su – nevini.

Kako je izgledao Ingramov nesuđeni put do milion , pogledajte u videu.