Teoritičari zavjere likuju, Kubrick je režirao slijetanje na Mjesec?

apollo-11-training2 copy

Danima nakon objave intervjua koji je navodno dao reditelj Stanley Kubrick diže se prašina oko jednog pitanja – da li su Amerikanci zapravo sletili na Mjesec?

Navodno, na snimku se vidi “priznanje” kako je zapravo on režirao sletanje iz 1969. i da noga Nila Armstronga zapravo nikada nije kročila na Mjesec, već u studio.

Njegov navodni intervju je izazvao pravu pometnju, pogotovo u redovima teoretičara zavjere, koji su ovaj snimak iskoristili kao potvrdu onog što su oduvijek “znali”.

– Počinio sam veliku prevaru nad američkim narodom, o kojoj ću sad detaljno da govorim, a u koju su bile uključene vlada SAD i NASA. Sva slijetanja na Mjesec su bila lažirana, a ja sam osoba koja ih je snimila – rekao je navodno navodni Kubrick.

Međutim, pitanje koje se postavlja jeste – da li je na snimku zapravo on? Jer, svega tri mjeseca pred smrt izgledao je drugačije na snimanju filma “Širom zatvorenih očiju”.

stenli kjubrik profimedia-0173671003_1000x0

– Ozbiljan sam. Slijetanje je bilo lažirano. Smatram to svojim remek-djelom. Vlada se na lažiranje odlučila jer nije bilo moguće stići do Mjeseca, a NASA je bila riješena da ispuni Kennedyevo proročanstvo o odlasku na mjesec do kraja decenije. Naučio sam mnogo snimajući “2001: Odiseju u svemiru” i upravo to je razlog zašto sam dobio ovaj posao – pričao je navodni Kubrick

Ipak, mnogo je propusta teoretičara zavere. Najveći od njih svakako je činjenica da je intervju urađen u maju 1999. godine, kako pišu oni koji su ga objavili, a Stanley Kubrick preminuo je u martu iste godine, dakle dva mjeseca ranije.

https://youtu.be/rR4pf6pp1kQ

Novinar koji je odradio priču Stanleya nekoliko puta zove Tom. A na ovu priču reagovala je i Kubrick udovica, Kristijana, koja je saopštila da na snimku nije njen muž i da nikada nije dao intervju Mariju, te da je čitava priča izmišljena.