Taj ludi svijet

Poljski naučnici

Testira se zvučni top protiv smoga: Ispušta glasan zvuk svakih šest sekundi

25/01/2022
Foto: YouTube/screenshot

Postavljen na vrhu metalnog kontejnera, eksperimentalni uređaj sastoji se od velikog naopako okrenutog stošca koji svakih šest sekundi ispušta glasan zvuk

U borbi protiv neprestanog smoga u Poljskoj, naučnici testiraju novi top koji koristi zvučne valove da pogura otrovne čestice u atmosferu kako bi omogućio stanovnicima da udišu kvalitetniji zrak, prenosi Euronews.

Žele zvukom otjerati smog

Postavljen na vrhu metalnog kontejnera, eksperimentalni uređaj sastoji se od velikog naopako okrenutog stošca koji svakih šest sekundi ispušta glasan zvuk. Cilj je zvukom otjerati smog iz Kalwarije Zebrzydowske, koja se poput brojnih drugih poljskih gradova susreće s ovim problemom svake zime kada građani pale peći koje onečišćuju zrak.

Dimnjaci ispuštaju gust dim, a sa zalaskom sunca na grad se spušta gusti smog. Zrak u Poljskoj je među najzagađenijima u Evropi te u najgorim dijelovima godine višestruko krši limite koje postavlja EU.

Naučnici tvrde da top stvaranjem zvučnih valova pridonosi smanjenju koncentracije štetnih PM2.5 i PM10 čestica u gradskom zraku.

“Udarni val odbacuje zagađeni zrak na veću visinu”

“Koristimo vertikalni udarni val koji nastaje izgaranjem acetilena i zraka”, rekao je Dominik Grybos s Metalurško-rudarskog fakulteta u Krakovu, jedan od izumitelja topa.

“Val odbacuje zagađeni zrak na veću visinu”, rekao je za AFP. Otrovne čestice lansiraju se nekoliko stotina metara u visinu, što ih čini bezopasnima za stanovnike.

“Ako top koristimo u razmaku od pola sata do sat vremena, zagađenje se smanjuje za 15 do 30 posto u krugu od dva, tri kilometra od topa”, rekao je Grybos, dodajući da učinci traju “između jednog i tri sata”.

Stanovnici podržavaju testiranje

Istraživači pokušavaju odrediti potrebnu učestalost i trajanje zvučnih udara, kao i vrijeme potrebno za cijeli postupak.

Cijena je procijenjena na 1000-1500 zlota (420-670 KM) po satu korištenja. Grybos je rekao kako se nada da bi izum mogao imati komercijalnu primjenu, posebno u Poljskoj. Stanovnici Kalwarije Zebrzydowske uglavnom podupiru ovu ideju, uprkos zvuku.

“Ovdje je smog iznimno gust. Ne možemo provjetravati stanove zbog smrada. Stoga ako može pomoći, neka testiraju. Jedva da čujemo zvuk – to je kao vatromet”, rekla je Jolanta Walkowicz, 43-godišnja računovotkinja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.