Tim za hvatanje odbjeglih kurbana naporno trenira

aa_picture_20150920_6338199_web

Muslimani svijeta s nestrpljenjem očekuju Kurban-bajram i pripremaju se za klanje kurbana, a s ciljem sprečavanja nesreća prilikom bijega životinja, u nekim turskim gradovima već su počele fizičke i taktičke pripreme “Tima za hvatanje odbjeglih kurbana”, javlja Anadolu Agency.

aa_picture_20150920_6338200_web

Reporterska ekipa prisustvovala je jednom od treninga tima u Erzincanu, čije gradske vlasti su i ove godine organizirale pripreme odvažnih mladića koji će tokom Bajrama na poziv sugrađana na terenu hvatati bikove i ovnove koji se otmu kontroli vlasnika ili mesara.

aa_picture_20150920_6338206_web

Tim radi na fizičkoj spremi svojih članova, ali i njihovim vještinama korištenja pištolja za uspavljivanje životinja i hvatanja lasom. Novitet koji su ovi timovi u Turskoj ove godine uveli su i ekipe konjanika i ATV četverotočkaša koji će hvatati životinje u teže pristupačnim područjima.

aa_picture_20150920_6338204_web

Referent općinske vlasti za odnose s javnošću Celil Atilla Uymaz je za AA kazao da će trening proces timova trajati do Bajrama kako bi bili spremni odgovoriti na zahtjevne zadatke na terenu.

Dodao je da svaki tim za hvatanje odbjeglih kurbana čini devet članova, i to dva konjanika, dva vozača ATV-a, dva mesara i tri pomoćna člana. “Naš zadatak je da savladamo i uhvatimo odbjeglu životinju prije nego li ona nanese moguću štetu. Ovo je već iskusan tim koji ima uspjehe iza sebe”, kazao je kapiten tima Ilhami Kurtalan.

aa_picture_20150920_6338198_web

Važno je istaći da se u Turskoj i drugim muslimanskim zajednicama širom svijeta tokom Kurban-bajrama dešavaju mnoge nesreće sa odbjeglim životinjama. Česti su prizori da bikovi prestravljeni jure autocestama, gradskim trgovima, pa čak i šoping centrima i aerodromima u Turskoj, prilikom čega dolazi do povreda životinja, ali i ljudi. Zadatak tima za hvatanje životnja je da spriječe takve incidente.