Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica

Tradicionalnom čimburijadom i ove godine proslavljen dolazak proljeća

FNA_97527

U skladu s tradicijom, zenički ugostitelj Rasim Salčinović ispekao je danas čimbur od 1.500 jaja, koji će biti podijeljen gostima koji su došli iz drugih bh. gradova i inozemstva

Zeničani su se već sinoć počeli okupljati na desnoj obali rijeke Bosne, kako bi danas, uz tradicionalnu čimburijadu, kao i proteklih stotinjak godina proslavili dolazak proljeća.

-Bilo kakvo rađanje u životu, a pogotovo proljeća, znak je da se trebamo radovati nečemu što dolazi. Proljeće je jedan najljepši period godine – kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je otvorio ovogodišnju manifestaciju te najavio da će Gradska uprava Zenice podržati brendiranje i uvrštavanje čimburijade u nematerijalnu baštinu Bosne i Hercegovine.

U skladu s tradicijom, zenički ugostitelj Rasim Salčinović ispekao je danas čimbur od 1.500 jaja, koji će biti podijeljen gostima koji su došli iz drugih bh. gradova i inozemstva.

-Planinari su se, odmah nakon proteklog rata, pridružili organiziranoj proslavi čimurijade i to ćemo, bez obzira na vremenske uslove, nastaviti i narednih godina – kaže Ramo Šeper, predsjednik Skupštine PD “Željezara” Zenica.

Drugi put u sklopu čimburijade, čiju organizaciju je unazad nekoliko godine preuzeo Foruma građana Zenice, upriličena je i izložba fotografija za koju je na konkurs s temom “Čimburijada, Zeničani su tradicija” pristiglo oko 200, a izloženo oko 40-ak fotografija građana.

Prvu nagradu dobio je Senad Mutapčić, drugi Ajnur Šarić i Muamer Kajić.

Na konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih radova učenika zeničkih osnovnih škola na temu “I stiže proljeće u moj grad”, pristiglo je više od 750 radova iz 15 škola.