Taj ludi svijet

Slučaj u Hrvatskoj

Traže sankcije za igrača koji šutnuo kokošku: Nije zastao da provjeri kako je

06/11/2019

Divljačko ponašanje nogometaša sankcionirao je jedino sudija crvenim kartonom, no razočaravajuće je što su iz njegovog kluba izjavili da ga neće kazniti

Iako se odmah izvinio i vlasnici nadoknadio gubitak, čini se da niželigaški nogometaš Ivan Gazdek, koji je na utakmici nogom šutnuo i ubio kokošku koja je utrčala na teren, neće proći bez ozbiljnijih sankcija.

Udruženje Prijatelji životinja podnijela je protiv njega kaznenu prijavu za mučenje i ubijanje životinja, zbog čega mu prijeti kazna zatvora i do godinu dana.

– Udruga Prijatelji životinja zgrožena je nesportskim i nehumanim ponašanjem nogometaša Ivana Gazdeka koji je tokom utakmice u sklopu 2. kantonalne lige Sisačko-moslavačke namjerno ubio kokoš! Gazdek se zatrčao prema kokošima koje su ušle na travnjak, a zatim posljednju kokoš, koja nije stigla pobjeći s terena, udario zamahom noge i dok je s nje letjelo perje, bacio ju najprije jednom u zrak, nakon čega je pala na prostor terena, pa ju je razjareni nogometaš još jednom dignuo i bacio u zrak kako bi pala daleko od ograde. Divljačko ponašanje nogometaša sankcionirao je jedino sudija crvenim kartonom, no razočaravajuće je što su iz njegovog kluba izjavili da ga neće kazniti – poručili su iz udruge, prenosi Jutarnji.hr.

Kažu kako je nedužna životinja umrla u mukama, smrskanih kostiju, a snimke objavljene na ruštvenim mrežama i u medijima “nedvojbeno potvrđuju da je šutiranje kokoši bilo namjerno”.

– Gazdek nije niti zastao da provjeri kako je kokoš, nije pokazao žaljenje, pa opravdanja i neuvjerljiva objašnjenja koja je dao poslije utakmice očito imaju namjeru izbjegavanja osude javnosti i kaznene odgovornosti – kažu.

Iznose pomalo bizarno poređenje.

– Na teren je moglo istrčati i malo dijete. Bi li i tada za njega bilo opravdano zatrčati se i opaliti dijete nogom? Za iživljavanje nad slabijima i za zlostavljačko ponašanje nikada nema opravdanja, a zakon ne radi razliku između kokoši, psa ili bilo koje druge životinje – saopćili su iz udruge.

Objašnjavaju kako kokoši osjećaju strah, bol i ljubav, održavaju socijalne kontakte i međusobno komuniciraju. U prirodnom okruženju, kažu Prijatelji životinja, majka kokoš kvocat će svojim pilićima i prije rođenja, a oni će joj odgovarati kroz ljusku jajeta.

– Osim toga, kokoši su inteligentne životinje s mnogim osobinama primata. Sposobne su riješiti složene probleme, razumjeti uzroke i posljedice, prenijeti znanje, pokazati samokontrolu i brinuti se o budućnosti. Sposobne su prepoznati i pamtiti više od 100 različitih pojedinaca uključujući ljude. Ipak, u Hrvatskoj ih je prošle godine zaklano oko 47 milijuna – dodaju.

Za kraj ističu kako bi ovakvo primitivno ponašanje u drugoj državi bilo javno osuđeno i sankcionirano, a klub bi ga izbacio iz svojih redova, “kao što je to 2013. učinio argentinski klub CS Bella Vista nakon što je njihov igrač zgrabio za vrat i svom snagom bacio na ogradu izgubljenoga psa koji je utrčao na teren tokom utakmice”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.