američki predsjednik

Trump objavio fotomontažu zlatnog nebodera na Grenlandu

Trump_Grenland_twitter

Trump je ranije iskazao interes za kupnju tog arktičkog otoka

Američki predsjednik Donald Trump objavio je na Twitteru fotomontažu svog hotela na Grenlandu, nakon što je potvrdio da je njegova vlada zainteresirana za kupnju tog otoka.

To je objavio nakon što su danska premijerka Mette Frederiksen i premijerka Grenlanda Kim Kielsen poručile da taj poluautonomni danski teritorij nije na prodaju.

Trump je ranije iskazao interes za kupnju tog arktičkog otoka.

“Obećavam da neću napraviti ovo na Grenlandu”, napisao je u ponedjeljak američki predsjednik uz fotomontažu koja prikazuje zlatni neboder na kojem piše Trump usred naselja grenlandskih kućica.

“Niko ne smije odlučivati o nama, moramo biti poštovani, a naši interesi moraju uvijek biti najvažniji”, rekla je Kielsen nekoliko sati prije Trumpove objave, prenose grenlandske dnevne novine Sermiatsiaq.

Trump bi trebao posjetiti Kopenhagen početkom sljedećeg mjeseca, kada će Arktik biti na dnevnom redu na sastancima s premijerkama Frederiksen i Kielsen.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow u nedjelju je potvrdio medijske izvještaje objavljene prethodne sedmice da je Trump privatno sa svojim savjetnicima razgovarao o ideji kupovine Grenlanda.

“Ne želim predvidjeti ishod. Samo kažem da predsjednik želi pogledati kupovinu Grenlanda”, rekao je Kudlow za Fox News.

Kudlow je rekao da se situacija “razvija” i napomenuo da je američki predsjednik Harry Truman također želio kupiti Grenland.

“Danska je vlasnik Grenlanda, Danska je saveznik, Grenland je strateško mjesto. I oni imaju puno vrijednih minerala”, dodao je Kudlow.

Grenland, smješten između sjevernoatlantskog i arktičkog okeana, ovisan je o danskoj ekonomskoj podršci. Bavi se vlastitim unutarnjim poslovima, dok Kopenhagen brine o odbrani i vanjskoj politici.

“To je apsurdna rasprava. Kim Kielsen je, naravno, jasno dala do znanja da Grenland nije na prodaju. Tu se razgovor završava”, rekla je premijerka Frederiksen za dansku televiziju DR.

U petak je ministarka vanjskih poslova Grenlanda, Ane Lone Bagger rekla Reutersu: “Otvoreni smo za posao, ali nismo za prodaju.”