Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

voda se povukla

Tužni prizori: Pogledajte kako sada izgleda Jablaničko jezero

jablanicko jezero

Dok ekološki aktivisti upozoravaju na mogućnost narušavanje ekosistema, mještani kažu kako je povlačenje jezera posljednjih godina česta pojava do koje dolazi zbog vremenskih uslova i potražnje za električnom energijom

Tužni prizori Jablaničkog jezera nakon povlačenja vode nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a iz konjičke Organizacije sportskih ribolovaca kažu kako je trenutno stanje nešto bolje nego proteklih dana te da se situacija redovno prati na terenu.

Dok ekološki aktivisti upozoravaju na mogućnost narušavanje ekosistema, mještani kažu kako je povlačenje jezera posljednjih godina česta pojava do koje dolazi zbog vremenskih uslova i potražnje za električnom energijom.

Predsjednik Skupštine Organizacije sportskih ribolovaca iz Konjica Hrabren Kapić kazao je kako se Hidroelektrane na Neretvi moraju pridržavati vodne dozvole, odnosno minimalnih i maksimalnih kota te da oni iz Organizacije redovno prate stanje na terenu.

– Od 1. marta kreću mrijestovi pojedinih riba koje obitavaju u Jablaničkom jezeru tako da to utiče prvenstveno na njihov mrijest. Ukoliko se nastavi s daljim smanjivanjem kote onda jednostavno te ribe ove godine neće obaviti svoj mrijest i to na taj način utiče na prirodni priraštaj tih riba. Mi ispred Organizacije pratimo te kote i reagujemo kad uočimo da je došlo do granice ili da je došlo do kršenja – kazao je Kapić.

Dodao je kako je trenutna situacija nešto bolja nego sredinom ovog mjeseca.

– Period od 14. do 16. februara je bio kritičan, a sada je trenutno stanje nešto bolje pošto je ovih dana bilo kiše pa je primjetno da je i situacija bolja, iako kada prođete pored Jablaničkog jezera i kad to vidite izgleda kao pustinja a ne kao jezero – naglasio je Kapić.