Taj ludi svijet

EMCDDA

U Evropi je sve više kokaina, lako je doći do njega i sve je kvalitetniji

22/09/2020

Već deset godina raste čistoća te droge, dok joj maloprodajna cijena ostaje stabilna

Kokain nikada nije bio toliko lako dostupan u Evropi kao sada, upozorava Evropski centar za monitoring droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), ističući da je 2018. zabilježen rekordan broj zapljena pošiljki kokaina te da je kokain sve manje miješan s drugim supstancama, dok mu je cijena stabilna, prenosi agencija Hina.

“Indikatori pokazuju da je raspoloživost kokaina u Evropi na nezapamćenoj razini”, upozorava evropska agencija u svojem godišnjem izvještaju, objavljenom u utorak, koje se temelji na podacima za 2018. koji su najrecentniji.

Zaplijenjeno je rekordnih gotovo 181 tona kokaina, 40 tona više nego 2017, godine koja je također bila rekordna. Broj zapljena je također rekordan i iznosi 110.000.

Istovremeno, već deset godina raste čistoća te droge, dok joj maloprodajna cijena ostaje stabilna.

Kokain je 2018. koristilo 4,3 miliona Europljana i druga je najpopularnija droga u Evropi nakon kanabisa te glavni nezakoniti stimulans. Proizvodi se od lišća koke, uglavnom u Kolumbiji, Boliviji i Peruu.

Agencija upozorava na to da kokain ima i sve veću ulogu u problemima povezanim s drogama u Evropi, odnosno nasilju.

Kriminalne skupine pak diverzificiraju svoje taktike: zapljene lišća koke sugeriraju da u Evropi postoje i laboratoriji za proizvodnju kokaina.

Najveće pošiljke kokaina zaplijenjene su 2018. u Belgiji (53 tone), Španiji (48 tona) i u Nizozemskoj (40 tona), zemljama čije su luke tradicionalno glavni ulaz za kokain u Evropu.

Evropska agencija zabrinuta je i zbog infiltracije skupina organiziranog kriminala u logističke lance opskrbe, pomorske rute i velike luke.

Osim kokaina, agencija upozorava i na povećanje broja zapljena velikih pošiljki smole kanabisa te sve više heroina transportiranog morskim putevima.

U izvještaju se analizira i utjecaj epidemije covida-19 na tržišta droge.

Zbog gotovo opće karantene u Evropi pao je zračni transport droga, ali se krijumčarenje morskim putem nastavilo na razinama prije pandemije.

Potrošači i preprodavači okrenuli su se istodobno crnim tržištima na internetu, platformama društvenih mreža i uslugama za dostavu proizvoda u kuću.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.