Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Live Science"

U Finskoj nađen štap u obliku zmije star 4.400 godina, moguće je da je bio šamanov?!

shaman (1)

Istraživačica nordijske folkloristike na univerzitetu u Finskoj Sonja Hukantaival, koja nije učestvovala u studiji, kaže kako artefakt može biti i poskok

Štap u obliku zmije star 4.400 godina otkriven je u jezeru na jugozapadu Finske. Štap se možda koristio u mističke svrhe, piše portal Live Science.

“Vidjela sam mnogo izvanrednih stvari u svom radu kao močvarni arheolog, ali otkriće ove figure ostavilo me bez riječi i naježilo”, rekla je arheologinja Satu Koivisto.

Rečeno je da je štap, dug 53 centimetra i debeo 2,5 centimetara, izrađen iz jednog komada drveta.

“Figura je vrlo prirodna i sliči travnatoj zmiji ili riđovki”, napisali su istraživači u svom radu objavljenom 29. juna u časopisu Antiquity.

Istraživačica nordijske folkloristike na univerzitetu u Finskoj Sonja Hukantaival, koja nije učestvovala u studiji, kaže kako artefakt može biti i poskok.

“Rekla bih da je poskok zbog oblika glave, kratkog tijela i prepoznatljivog repa. Ovo je zanimljivo jer poskok ima važnu ulogu u kasnijim narodnim religijama i magiji”, rekla je Sonja.

Rezbarenje štapa može biti dekorativnog tipa ili je možda riječ o štapu koji su koristili šamani, napisali su istraživači.

“Čini se razumnim staviti artefakt u religijsku sferu. Vjerovalo se da se šamani mogu pretvoriti u zmije”, kažu istraživači.