Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kod otoka visa

U Hrvatskoj snimljen nevjerovatan prizor: Lete iznad mora, a žive u okeanu (FOTO)

f_8728625_1024

Lete najčešće u skupinama, a obično ih se može vidjeti ispred nekih bržih brodova, a takav let idealna je obrana protiv napada grabežljivih riba

Na području Visa u Hrvatskoj su ovih dana primijećeni leteći lignjuni, vrsta lignjavac koja inače nije tipična za naše područje te je u Jadranskom moru izrazito rijetka. Naime, ti leteći lignjuni obitavaju u vodama zapadnog Mediterana i u suptropskim dijelovima okeana.

Podvodni.hr javlja da se radi o vrsti manjeg rasta, koja iz mora iskače poput ribe poletuše, a uz pomoć posebne kožice na krakovima i svojih peraja u zraku može preći udaljenost i do 30 metara. Lete najčešće u skupinama, a obično ih se može vidjeti ispred nekih bržih brodova, a takav let idealna je obrana protiv napada grabežljivih riba.

Nedugo nakon što su viđeni kraj Visa, jedna plivarica ih je ulovila u Korčulanskom kanalu. Taj je primjerak fotografirao Rino Stanić i fotografiju objavio u Facebook grupi.

https://www.facebook.com/podvodni.hr/posts/3240553086030476

– Ukupno sam pronašao šest komada, dužina plašta kod najvećeg primjerka iznosi 11,7 cm. Hrvatski naziv za ovu vrstu je lignjavac. Inače radi se o letećoj lignji koja obično obitava u suptropskim i umjerenim okeanskim vodama. Nisam siguran da li su kod nas uopće zabilježeni nalazi ovako malih primjeraka lignjavaca. U svakom slučaju globalno zatopljenje uzima maha. Prošle godine pronašao sam bobuljka a sada lignjavca, napisao je Rino Stanić u Facebook grupi ‘Jadranska malakološka grupa’.