Taj ludi svijet

japan

U jeku toplotnog talasa vlasti zamolili građane da štede struju

27/06/2022
Foto: Screenshot

Veći dio Japana bi trebao imati kišnu sezonu u ovo doba godine, ali JMA je u ponedjeljak proglasila sezonu završenom u regiji Kanto, u kojoj se nalazi Tokio, i susjednoj oblasti Koshin

Japanska vlada upozorila je u ponedjeljak na nestašicu električne energije dok ekstremne vrućine pogađaju zemlju, s rastom temperaturnih rekorda, i najranijim do sada završetkom kišne sezone u Tokiju. Stanovnici glavnog grada i okoline zamoljeni su da štede struju, posebno u ranim večernjim satima.

U Tokiju se za ponedjeljka prognoziraju temperature od 35 stepeni Celzijusa, a očekuje se da će pasti ispod 34 stepena do nedjelje, prema Japanskoj meteorološkoj agenciji (JMA), prenosi AFP.

– Molimo javnost da smanji potrošnju struje u ranim večernjim satima kada omjer rezervi pada – rekao je Yoshihiko Isozaki, zamjenik glavnog sekretara kabineta, na redovnom brifingu za novinare.

Ali upozorio je da stanovnici treba da urade sve što je potrebno da izbjegnu toplotni udar.

Veći dio Japana bi trebao imati kišnu sezonu u ovo doba godine, ali JMA je u ponedjeljak proglasila sezonu završenom u regiji Kanto, u kojoj se nalazi Tokio, i susjednoj oblasti Koshin.

Bio je to najraniji kraj kišne sezone otkako se od 1951. godine počela voditi evidencija i puna 22 dana ranije nego inače.

Agencija je također proglasila kraj kišne sezone u centralnom japanskom regionu Tokaiju i dijelu južnog Kyushua, navodeći da je ovogodišnja kišna sezona u ovim područjima i Kanto-Koshinu bila najkraća zabilježena.

U nedjelju je grad Isesaki u prefekturi Gunma sjeverno od Tokija zabilježio najvišu temperaturu ikada zabilježenu u Japanu u junu, 40,2 stepena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.