Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U limenkama od čipsa sakrio tri zmije otrovnice

krijumcarenje zmije11

Američka granična policija zaplijenila je tri kraljevske kobre koje su zatvorene u limenkama čipsa krijumčarili iz Kine u SAD, saopćilo je Državno tužilaštvo Los Angelesa.

Policija je uhapsila Rodriga Franca iz Kalifornije, kako saznaje CNN, koji je preuzimao paket iz Hong Konga.

Kraljevske kobre, u ovom slučaju dugačke oko 60 centimetara, izrazito su otrovne, mogu narasti preko pet metara i zaštićene su kao ugrožena vrsta zbog čega se ne smiju uvoziti niti izvoziti.

Osim njih, u paketu poslanom poštom, nalazile su se i tri albino kornjače mekoštitke, a Franco je u Kinu poslao paket sa šest zaštićenih kornjača, ali policija je presrela taj paket i kornjače su spašene.

Granična je policija zaplijenila zmije jer predstavljaju opasnost za javnost, no kornjače su već dostavljene u Francov dom u Monterey Parku.

Pri pretrazi doma agenti su pronašli još nekoliko paketa iz Hong Konga, spremnik s bebom meksičkog krokodila te veći spremnik s desetak zaštićenih vrsta kornjača.

Franco (34) je optužen za ilegalan uvoz u SAD, a na ispitivanju je priznao da je prethodno primio 20 kraljevskih kobri, no sve su uginule pri transportu. Čudo je da su ove tri zmije preživjele u kanticama za čips.

Ako ga proglase krivim, Franco bi mogao dobiti maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.