Taj ludi svijet

U najopasniji zatvor na svijetu čuvari ne smiju ući (VIDEO)

20/09/2015

Adam Hinton fotografirao je najopasnija mjesta na svijetu, ali jedno od najgorih jeste Salvador gdje ga je MS-13 banda rado ugostila u svojoj zajednici i njihovom privatnom zatvoru.

U 2013. godini otišao je u centralnoameričku državu Salvador poznatu kao državu s najvišom stopom ubistava u svijetu. Hinton je objasnio kako je tamo nastojao izbjeći isključivo dokumentiranje „kulture bandi“, piše The Guardian.

„Svi to rade, a ja sam usporedo želio pokazati da je 95 posto ljudi koji žive u favelama ‘normalno'“, kazao je.

Za bande se odlučio nakon što je čuo da su dva najveća suparnika Mara Salvatrucha (MS-13) i Barrio 18 proglasila primirje. Želio je dokumentirati ljude, a ne oružje.

55f577b8c36188dc1a8b45a5Primirje je brzo prestalo i nasilje je smrtonosnije nego ikada, ali je u tom kratkom zatišju Hinton proveo sedam dana u okrugu Las Victorias gdje je posjetio zatvor Ciudad Barrios – isključivo za članove MS-13 bande. Izvana ga čuva vojska, a unutra je 2.600 zatvorenika (u zgradi predviđenoj za 800 ljudi) koji su „slobodni“ jer su stražari previše uplašeni da bi ulazili.

Zatvorenici imaju vlastite pekare, radionice za izradu namještaja i igračaka, pa čak i rudimentarnu bolnicu u kojoj su oni sami osoblje.

Hinton je načinio 20 portreta tetoviranih zatvorenika.

„Njihovi izrazi lica su prilično pasivni. Bili su jako prijateljski prema meni. Samo su sjedili i šalili se“, ispričao je fotograf koji je tada načinio i video:

https://www.youtube.com/watch?v=ka-OK_9ezSw

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.