Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskršnja anketa

U Norveškoj skoro niko više ne vjeruje da je Isus ustao iz mrtvih

norveska

U anketi su ponuđena četiri odgovora na pitanje građanima da li vjeruju da je Isus ustao iz mrtvih

Samo jedna trećina Norvežana vjeruje da je Isus Krist zaista ustao iz mrtvih, pokazala je uskršnja anketa koju je sproveo istraživački centar “Norstat” za list “Vort land”.

U anketi su ponuđena četiri odgovora na pitanje građanima da li vjeruju da je Isus ustao iz mrtvih.

Tek 14 odsto ispitanika reklo je da je Isus zaista umro na krstu i da je fizički ustao trećeg dana, dok je 21 odsto istaklo da vjeruje u vaskrsenje, ali ne i u to da je Krist i tijelom ustao iz groba.

Anketa je pokazala da 26 odsto ljudi smatra da je predanje o vaskrsenju “fina simbolična priča o trijumfu života nad smrću i ništa više”, a 39 odsto je reklo da uopšte ne vjeruje u vaskrsenje.

Norvežani stariji od 50 godina uglavnom vjeruju u vaskrsenje, dok lica u starosnoj grupi između 18 i 39 godina, koja čine polovinu ispitanika, kažu da ne vjeruju u vaskrsenje.

Sociolog sa Univerziteta “Agder” Sivert Skolvol Urstad tvrdi da su rezultati ankete iznenađujući i da se ispostavilo da u vaskrsenje ne vjeruje veći procenat muškaraca u odnosu na žene.

On kaže da su muškarci generalno “veći vjernici”, ali da je u Norveškoj razlika između polova manja nego što je očekivao.

Ideju o vaskrsenju odbacilo je 43 odsto muških ispitanika, dok je to isto učinilo 35 odsto ispitanih žena.