Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amy Carlson

U planinskom gradiću pronašli mumificirano tijelo žene koju su zvali “Majka Bog”

CULT-LEADER-DEAD-6PKG.transfer_frame_214

Tijelo je ležalo na krevetu, sklupčano u vreću za spavanje ukrašenu božićnim lampicama, a oko očiju imala je svjetlucavu šminku

Bila je srijeda, kasno navečer, kada je načelnik policije okruga Saguache u Coloradu poslao policajca Stevena Hansena da istraži dojavu o pronalasku mrtve osobe. Mrtvo tijelo je pronađeno 28. aprila u kući na kraju slijepe ulice u blizini Moffata, planinskog gradića s oko 100 stanovnika. Kada je stigao kući s nalogom za pretres, dočekao ga je uznemirujući prizor. U jednoj od spavaćih soba ugledao je oltar, podignut za mumificirane ostatke ženske osobe.

Tijelo je ležalo na krevetu, sklupčano u vreću za spavanje ukrašenu božićnim lampicama, a oko očiju imala je svjetlucavu šminku. Vjeruje se da tijelo pripada Amy Carlson, 45-godišnjoj duhovnoj čelnici vjerske skupine ‘Ljubav je pobijedila’, koju je policija smatrala kultom.

Kako bi identificirao posmrtne ostatke, mrtvozornik mora provjeriti zubni karton jer je tijelo bilo u raspadnutom stanju i nemoguće je to učiniti pomoću otisaka prstiju.

Policajac Hansen vjeruje da je žena bila mrtva od ožujka. Iako zasad nema dokaza da je riječ o nasilnoj smrti, sedmero članova sekte ‘Love Has Won’ uhapšeno je u kući pod optužbom za zlostavljanje leša.

– Nisam nikada dosad vidio da se skupina ljudi tako nehajno ponaša prema mrtvoj osobi, rekao je Hansen lokalnim medijima.

Vijest nije bila nikakvo iznenađenje za porodicu Amy Carlson, koji su gotovo sigurni da je riječ o njoj.

– Znamo da ona nije baš posve nevina u ovoj situaciji jer je svjesno odabrala pripadnost kultu, rekla je njezina mlađa sestra Chelsea Renniger za BBC.

– Ali u isto vrijeme, ona nije zaslužila takav kraj, nijedno ljudsko biće to ne zaslužuje, rekla je.

Chelsea Renniger godinama je bila uvjerena da će sestrin angažman u kultu završiti tragedijom.

Malo stvari je poznato o porijeklu kulta ‘Ljubav je pobijedila’, za koji se vjeruje da se pojavio 2006. godine u drugačijoj formi. Jedan je sljedbenik ohrabrio Amy Carlson, koja je rođena 30. novembra 1975. godine, da se pridruži njihovu pokretu, utirući put za njezin uspon do vrha. Čini se da sljedbenici nemaju fiksni skup vjerovanja, nego umjesto toga prakticiraju i propovijedaju fluidnu teologiju koja sadrži elemente new age filozofije, teoriju zavjere i poštovanje mesije.

U videozapisima su sljedbenici gospođe Carlson tražili donacije, prodavali new age artikle i idolizirali vođu.

Njihov mesija bila je Amy Carlson, koju su također zvali Majka Bog (Mother God). Njezina učenja bila su neoskvrnjiva, a kazivanja još fascinantnija od njezine titule. Bila je Isus Krist u jednom od njezina 534 života, mogla je izliječiti rak, te razgovarati s duhom pokojnog glumca Robina Williamsa, kako je često tvrdila.

Te neistinite tvrdnje promovirane su vjernicima u Sjedinjenim Državama, ali i diljem svijeta putem prijenosa uživo na YouTubeu. Na video snimkama pripadnici sekte izgledali su zadovoljni boemskim načinom života no svjedočenje bivših članova otkrilo je da nije bilo baš tako. U dokumentarcu Vicea neki su bivši članovi iznijeli optužbe da su bili fizički i psihički zlostavljani, što su sljedbenici Amy Carlson odbacivali.

U sudskom dokumentu, do kojega je došao BBC, načelnik policije okruga Saguache izjavio je da su primili brojne optužbe raznih porodica u Sjedinjenim Državama rekavši da skupina pere mozak ljudima i krade im novac.

Niko iz skupine, čija web stranica nije dostupna, nije bio raspoloživ za razgovor. Preko Facebook grupe povezane s ‘Love Has Won’ BBC nije uspio doći u kontakt sa sljedbenicima.

Cole Carlson, jedno od troje djece Amy Carlson, rekao je da su ga najviše zaboljele neugodne optužbe. One su bile glavni razlog zbog kojega je Cole Carlson (25) veći dio života živio odvojen od majke.

– Živim normalnim životom, osim činjenice da se moja majka pridružila kultu, rekao je za BBC. Imao je 12 godina kada je njegova majka, bivša zaposlenica McDonaldsa, odlučila ostaviti tadašnjeg supruga i troje djece kako bi slijedila božansku misiju.

Glas mu je zadrhtao dok je opisivao trenutak kada je to saznao. Trebao je provesti Božić u Houstonu sa svojom majkom, ali mu je otac, neposredno prije puta, rekao što se dogodilo.

Uprkos tim bolnim trenucima, Carlson kaže da je prema majci osjećao bezuvjetnu ljubav.