katastrofa u australiji

U požarima stradalo oko 8.400 koala, što je 30 posto ukupne populacije (VIDEO)

EMdIn63XUAE-F6A

Inače, u ogromnim požarima do sada je u cijeloj zemlji izgorjelo oko 5 miliona hektara zemlje, a smrtno je stradalo devet osoba

Prema procjenama australijske ministrice za zaštitu okoliša Sussan Ley u požarima koji bukte diljem ove zemlje smrtno je stradalo do 8.400 koala.

Ley je izjavila kako je do 30 posto koala na sjevernoj obali Novog Južnog Walesa uginulo tijekom požara koji su zahvatili taj dio zemlje, piše Guardian.

Inače, u ogromnim požarima do sada je u cijeloj zemlji izgorjelo oko 5 miliona hektara zemlje, a smrtno je stradalo devet osoba.

Na sjevernoj obali Novog Južnog Walesa živi veliki broj koala. Prema procjenama ima ih između 15.000 i 28.000. Ley je izjavila kako je oko 30 posto staništa na kojem žive koale izgorjelo.

“Više ćemo znati kad se požari ugase i kad budemo u mogućnosti napraviti pravu procjenu”, rekla je.

Snimke spašavanja nesretnih koala tokom sezone požara već su obišle svijet. Ali nisu samo koale ugrožene. Osim njih, požari prijete i posebnoj vrsti papiga i tobolčara koji žive na ovom području.

I nisu samo požari ti koji dovode u opasnost ugrožene vrste. Učinci globalnog zatopljavanja te uništenje prirodnog staništa ovih vrsta prijeti im već neko vrijeme.

I prije sezone požara broj koala se smanjio za 42 posto u periodu od 1990. do 2010. godine.

Ipak, Ley je danas izjavila kako vlada čini dovoljno kad je riječ o klimatskim promjenama.

“Moj fokus je na stvarima koje možemo učiniti na terenu, akcijama ovdje u Australiji koje mogu donijeti promjenu”, rekla je Ley.