Taj ludi svijet

francuska

Ubica i član italijanske mafije uhapšen nakon 16 godina, radio je u pizzeriji

03/02/2023

Interpol je saopštio da je Greco uhapšen u četvrtak u francuskom gradu Saint-Etienne, gdje je u jednom trenutku vodio italijanski restoran pod pseudonimom

Osuđeni italijanski ubica, za kojeg se vjeruje da pripada jednoj od najmoćnijih mafijaških organizacija u zemlji, otkriven je kako radi kao pizza majstor nakon čega je uhapšen nakon 16 godina bjekstva.

Edgardo Greco, 63, osumnjičen je da pripada ozloglašenoj ‘Ndrangeti, moćnoj mafijaškoj organizaciji u Kalabriji, u južnoj Italiji, navodi se u tekstu britanskog lista Guardian.

Interpol je saopštio da je Greco uhapšen u četvrtak u francuskom gradu Saint-Etienne, gdje je u jednom trenutku vodio italijanski restoran pod pseudonimom.

Italijanske vlasti traže Greca kako bi odslužio doživotnu kaznu zatvora zbog ubistava Stefana i Giuseppea Bartolomea, navodi se u saopštenju Interpola.

Također bio optužen za pokušaj ubistva Emiliana Mosciara “kao dio mafijaškog rata između bandi Pino Sena i Perna Pranno koji je obilježio rane 1990-te”.

Braca Bartolomeo su na smrt pretučena željeznim šipkama u skladištu za ribu u januaru 1991., saopštila je talijanska policija. Njihova tijela nikada nisu pronađena i vjeruje se da su otopljena u kiselini.

U junu 2021. Greco je postao vlasnik talijanskog restorana Saint-Etienneu pod nazivom Caffe Rossini Ristorante, koji je vodio do novembra 2021. godine, saopštili su francuski tužioci.

Prema dokumentima koje je videla agencija France presse, koristio je ime Paolo Dimitrio, a radio je i u drugim talijanskim restoranima u gradu.

Greco je takođe radio nećnu smjenu u pizzeriji pod svojim lažnim imenom, prenose italijanski mediji.

Nakon hapšenja u ranim jutarnjim satima, pojavio se pred istražnim sudijom u Lionu koji ga je zvanično obavijestio o talijanskom nalogu za hapšenje, rekli su tužioci. Zatim mu je određen pritvor.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.