Odluka guvernera kalifornije

Ubici Roberta Kennedyja ukinuta uslovna kazna, i dalje predstavlja prijetnju

Sirhan Sirhan

Kennedy, senator iz New Yorka, ubijen je nekoliko trenutaka nakon što je proglasio pobjedu na ključnim izborima za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke. Petero ostalih ranjeno je tokom pucnjave u hotelu Ambassador u Los Angelesu

Guvrerner Kalifornije ukinuo je uslovnu kaznu Sirhanu Sirhanu, koji je ubio američkog predsjedničkog kandidata Roberta F. Kennedyja u 1968., navodeći da ubica ostaje prijetnja američkoj javnosti i da nije preuzeo odgovornost za zločin koji je promijenio američku istoriju.

Kennedy, senator iz New Yorka, ubijen je nekoliko trenutaka nakon što je proglasio pobjedu na ključnim izborima za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke. Petero ostalih ranjeno je tokom pucnjave u hotelu Ambassador u Los Angelesu.

Demokratski guverner Gavin Newsom, koji za Roberta Kennedyja tvrdi da je njegov politički heroj, odbio je preporuku dvočlanog sudskog vijeća da Sirhan (77) treba biti oslobođen.

Preporuka vijeća iz augusta podijelila je porodicu Kennedy, dok su dvojica Robertovih sinova – Douglas Kennedy i Robert F. Kennedy Jr. – podržali njegovo oslobađanje, a njihove porodice i majka odlučno su se usprotivile tome.

Newsom u svojoj pisanoj odluci navodi da je ubistvo Roberta Kennedyja “među najzloglasnijim zločinima u američkoj istoriji”.

Osim nanošenja “neizmjerne patnje” Kennedyjevoj tada trudnoj supruzi i desetero djece, Newsom također navodi da je ubistvo “nanijelo veliku štetu američkom narodu”, prenosi AP.