Taj ludi svijet

Velika Britanija

Uhapšena banda hakera koja je pljačkala američke sportske i muzičke zvijezde

10/02/2021

Banda je tako uspijevala slavnima krasti novac, bitcoine i osobne informacije te hakirati račune svojih žrtava na društvenim mrežama

Britanska policija u utorak je uhapsila osam osoba koje su hakirale slavne Amerikance u svrhu ostvarenja imovinske koristi.

Britanka nacionalna kriminalistička agencija (NCA) rekla je da su žrtve hakiranja bile sportske zvijezde, muzičari i članovi njihovih porodica u operaciji kojom su kriminalci dolazili u posjed njihovih telefona ili računa, prenosi Hina.

Banda je tako uspijevala slavnima krasti novac, bitcoine i lične informacije te hakirati račune svojih žrtava na društvenim mrežama, navodi NCA.

U istrazi su sudjelovale i američka tajna služba te Savezna policija (FBI).

Osumnjčeni uhapšeni su u dobi od 18 do 26 osoba, a privedeni su u Engleskoj i Škotskoj.

“Ta je mreža ciljala velik broj žrtava u Sjedinjenim Državama i redovito birala one za koje je pretpostavlja da su unosne mete, kao što su slavni sportaši i muzičari”, rekao je Paul Creffield, čelnik operacije u odjelu za kibernetički kriminal u NCA-i.

“Znamo da su ukrali velike svote novca svojim žrtvama, s njihovih bankovnih računa ili bitcoina”.

Operacija SIM-swapping provodi se tako što se preuzme kontrola nad telefonom žrtve, uglavnom deaktiviranjem SIM kartice njezina mobitela koja se zatim prebaci na SIM karticu nekog člana bande.

Kriminalci zatim resetiraju lozinke na aplikacijama i ostvaruju pristup kontaktima žrtve, bankovnim podacima, elektroničkoj pošti te računima na društvenoj mreži.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.