Uhapšena “WhatsApp načelnica”, simbol korupcije

Lidiane Leite

Građani naše zemlje dobro su upoznati sa slučajevima brojih bahatih i korumpiranih lokalnih šerifa, meeđutim oni djeluju kao male bebe u usporedbi s Lidiane Leite, bivšom načelnicom brazilske općine Bom Jardim.

Kako piše BBC u svojoj reportaži u ovom neobičnom slučaju, “WhatsApp načelnica” postala je simbol korupcije u Brazilu. Pobjegla je pred optužbama za prisvajanje miliona iz javnih sredstava, na Instagramu se hvalila koliko novca ima, a osobljem je upravljala putem društvenih medija. Predala se nakon 39 dana i sada mora nositi uređaj za elektronički nadzor dok traje istraga.

Lidiane Leite1

Leite (25) nekad je prodavala mlijeko od vrata do vrata, a u politiku je ušla nakon što je njen dečko Beto Rocha, koji je također pod istragom, 2012. spriječen da se natječe u izborima zbog zakona koji to onemogućuje optuženima za korupciju. Leite se tu odlučila ubaciti, a nakon što je došla na mjesto načelnice imenovala je dečka sekretarom za političke poslove te se čini da je on postao odgovoran za operativno vođenje općine.

Leite je za to vrijeme boravila u četiri sata udaljenom Sao Luisu, gdje je pila šampanjac na zabavama i odlazila u šoping, a životnim stilom hvalila se na društvenim mrežama.

“Mogu kupiti što god želim. Potrošit ću novac na ono što želim i nije me briga što ljudi kažu o meni”, napisala je na Instagramu.

Počela je koristiti aplikaciju WhatsApp za komunikaciju s sekretarima u općini. Međutim, državne i savezne vlasti počele su istraživati milione koji su nedostajali, a kada je izdan nalog za njeno hapšenje mlada je načelnica dala petama vjetra. I kao bjegunka nastavila je koristiti WhatsApp za komunikaciju s sekretarima kojima je rekla da ne sarađuju s tužiteljima te da je još uvijek načelnica.

Državni tužitelj Fabio Santos de Oliviera kaže da ništa od pronevjerenog novca još nije vraćeno.

kucica

“U jednom slučaju angažirala je lažne kompanije za obnovu tri škole u Bom Jardimu, tako je mogla ukrasti novac iz budžeta”, tvrdi De Oliveira, pokazujući fotografiju male trgovine koja prodaje namirnice poput ulja i šećera.

“Kako je ova trgovina mogla dobiti ugovor od više od 150.000 dolara?”, pita se u nevjerici.

Odlučan je da Bom Jardim dobije što je zaslužila.

“Korupcija je nacionalni problem – najgora bolest u Brazilu. Ali ne mislim da je gore nego prije. Sada je vidljivije jer imamo više istraga”, kaže De Oliveira.