Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

amazonska prašuma

Umro zadnji pripadnik domorodačkog plemena koji nije imao kontakt s civilizacijom

domorodac yt

Muškarac se opirao svakom pokušaju kontakta, ali vlasti su ga nastavile nadzirati izdaleka; povremeno mu ostavljajući zalihe

Umro je posljednji pripadnik brazilskog domorodačkog plemena koji nije imao kontakt s civilizacijom.

To je objavila u subotu brazilska agencija za zaštitu domorodačkog stanovništva Funai.

Poznat kao “Čovjek od rupe” (engl. Man of the Hole), živio je posljednjih 26 godina u potpunoj izolaciji na starosjedilačkoj zemlji Tanaru, duboko u brazilskoj Amazoniji, u državi Rondonia.

Nadimak je dobio zbog svoje navike da pravi duboke rupe kako bi se u njima sakrio, ali i za hvatanje životinja, piše CNN.

Muškarac se opirao svakom pokušaju kontakta, ali vlasti su ga nastavile nadzirati izdaleka; povremeno mu ostavljajući zalihe.

Organizacija za ljudska prava Survival International kazala je da je od 1970-ih ostatak njegovog plemena istrijebljen tokom nekoliko napada, a uglavnom su to bili uzgajivači stoke.

“Nitko nije znao ime ovog čovjeka, ne znamo puno ni o njegovom plemenu. Njegovom smrću, završen je genocid nad njegovim narodom”, rekla je Fiona Watson iz Survival Internationala.

“Jer ovo je doista bio genocid, odnosno stočari željni zemlje i bogatstva namjerno su izbrisali cijeli narod”, dodala je.

“Preminuo je prirodnom smrću”

Dužnosnici Funaija su 23. kolovoza pronašli tijelo muškarca u visećoj mreži u kolibi. Nije bilo znakova borbe, nasilja ili prisutnosti drugih ljudi na tom području.

“Preminuo je prirodnom smrću, a njegovo će tijelo biti podvrgnuto forenzičkom ispitivanju”, navodi Funai.

Posljednji poznati video “Čovjeka od rupe” objavio je Funai 2018. Survival International je naveo da su u njegovim napuštenim boravištima ostali tragovi njegovog načina života – sadio je usjeve, uključujući kukuruz i papaju te pravio kuće od slame i sličnog materijala, prenosi Index.