Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upoznajte pravog “Mowglija” koji je 12 godina živio s vukovima

vukovi

Španski “Mowgli”, danas 72-godišnji muškarac koji je 12 godina života proveo živeći u spilji s vukovima, žali za tim vremenima i najveća mu je želja vratiti se u planine nakon teškog života ispunjenog razočaranjima u ljude.

Marcos Rodríguez Pantoja proveo je među vukovima od šeste do 19. godine u planinama španske pokrajine Cordobe. Rođen je 1946., a majku je izgubio sa samo tri godine. Nevjerovatno, ali tako malenog napustio ga je otac koji je otišao živjeti s drugom ženom u susjedni grad, piše Daily Mail.

Takvog malog dječaka odveli su u planine da zamijeni starog pastira i brine o 300 ovaca. On je nakon majke bio jedina osoba koja je brinula o njemu i dvije ga je godine poučavao preživljavanju u divljini, kako zapaliti vatru i napraviti alate, kako se ponašati sa životinjama. Međutim, starac je umro, a Marcos još nije napunio ni 8 godina.

Velik dio njegovog života iz tog razdoblja je nepoznat, no kad ga je 12 godina kasnije pronašla Civilna zaštita, nije znao ni pričati. Ljudski je jezik zamijenio životinjskim glasanjem. Vraćen je u civilizaciju, ali kaže da se nikad nije potpuno prilagodio životu s ljudima. Za medije je ispričao da se u jednom trenutku pokušao vratiti u planinu, no vukovi ga nisu prihvatili.

“Nije mi lako gledati ih. Ako ih zovem, oni će odgovoriti, ali mi neće pristupiti. Mirišem kao ljudi, stavljam kolonjsku vodu”, rekao je za El Pais.