Taj ludi svijet

mostar

Uprkos kiši i vjetru održana čuvena “Šlaufijada”

30/07/2022

U 22 sata skokom s bakljama sa Starog mosta zvanično će završiti tradicionalni skokovi

Uprkos nevremenu, kiši i jakom vjetru, koje je u subotu u podne zahvatilo područje Mostara, održana je “Šlaufijada”, tradicionalna manifestacija sportsko-zabavnog karaktera koja se održava uoči mostarskih skokova sa Starog mosta.

Na Šlaufijadi je sudjelovalo 11 ekipa, čiji su članovi u trku trebali početi i završiti na šlaufu, a najviše se ocjenjivala brzina. Svaka ekipa mogla je birati hoće li plivati ili gurati šlauf, a za upravljanje je bilo dozvoljeno koristiti noge, ruke i papuče.

Spuštanje šlaufom niz Neretvu započelo je na plaži Bunur, a završilo ispod Starog mosta.

Nevrijeme je nažalost rastjeralo brojnu publiku koja je željno iščekivala ovu manifestaciju, a koja je prethodnih godina okupljala veliki broj posjetilaca kako iz naše zemlje, tako i iz inostranstva.

Program uoči tradicionalnih skokova se nastavlja takmičenjem u kojem će sudionici “Mostari Juniori” pokazati svoje vještine na obnovljenoj skakaonici Duradžik koja je decenijama za brojne skakače predstavljala posljednju stanicu pred odvažni skok sa Starog mosta.

Glavna manifestacija, 456. tradicionalni skokovi sa Starog mosta počinje u nedjelju, 31. jula s početkom od 16 sati.

Time će poznati povijesni spomenik koji je uvršten na UNESCO listu Svjetske baštine postat pozornica najboljim skakačima iz BiH i regije, a ove godine očekuje se njih oko 60.

Skokovi će se kao i svake godine održat u dvije serije i dvije kategorije, a to su skok na noge i skok na glavu, koji je nadaleko poznat kao “mostarska lasta”.

Ko će ponijeti titulu najboljeg ocijenit će peteročlani međunarodni žiri, a dodjela nagrada najboljim skakačima predviđena je u 2O.30 sati na platou ispod Starog mosta, gdje će biti upriličen i after party.

U 22 sata skokom s bakljama sa Starog mosta zvanično će završiti tradicionalni skokovi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.