Utrka za hipersoničnim raketama pomoću kojih se napada s ruba svemira

Chinese_Hypersonic_Missile_Technology_Graphic_1

Sposobna doseći brzine od 11.265 kilometara na sat hipersonična oružja će izvršiti revoluciju vojne tehnike na jednak način kao što je Stealth tehnologija učinila generaciju ranije ili motor na mlazni pogon još prije – piše u studiji koju je početkom marta izdao američki Mitchell Institut za aeronautičke studije. Jednostavnije formulirano: hipersonična oružja bi mogla redefinirati pravila modernog ratovanja.

Ili možda još bolje iliti iskrenije – hipersonična oružja mogla bi promijeniti politički odnos snaga svjetskih globalnih sila Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine i drugih. Takva oružja se razvijaju zato jer političke elite u tim državama to žele.

Od pradavnih vremena pa do današnjih dana dobro je poznato kako je vojska bila i ostala sredstvo politike. Hipersonična oružja predstavljaju zadivljujuće i zastrašujuće političko sredstvo za ostvarenje globalne dominacije.

Stoga nije čudno da se u navedenoj studiji Mitchell Instituta za aeronautičke studije poziva na daljnji razvoj takvih oružja. Hipersonična oružja bi dala SAD-u ogromnu prednost pred bilo kakvom vanjskom prijetnjom: ‘Jednom realizirani, izvanredno brzi projektili omogućili bi Sjedinjenim Državama napasti mete duboko u neprijateljskom teritoriju, čak i ako je područje branjeno protuzračnim sustavima iz jednostavnog razloga jer bi njihova brzina skratila satima duge transkontinentalne letove na nekoliko minuta.

Oružja bi također umanjila prijetnju američkim pilotima jer bi letjelicama kojima upravljaju poput lovaca ili bombardera mogli obaviti brže svoje zadatke.’

O čemu se zapravo radi? Hipersonična oružja predstavljaju sam vrh vojne tehnologije. Hipersonični projektili su konstruirani da lete između zračnog i svemirskog prostora brzinom između 5 i 10 Maha ili između 6.100 i 12.300 km na sat. Hipersonični projektili bi mogli preletjeti udaljenost od 1.600 km u roku od 17 minuta ili manje.  [yuzo_related]

Napredni ultra brzi projektili mogu biti lansirani iz zraka, s tla, brodova i podmornica. Konstruiranje i uporaba razornog oružja podrazumijeva zahtjevne tehničke izazove zbog problema povezanih s letom na super brzinama, uključujući kontrolirane manevarske sposobnosti i savladavanje velike topline uzrokovane trenjem.

Kina je do sada obavila četiri probe hipersoničnih letjelica koje se kreću brzinom od 11.265 kilometara na sat, dok Rusi ističu da je njihova proizvodnja hipersoničnog oružja usredotočena na prodiranje kroz američke raketne obrane. I Pentagon također pravi hipersonična vozila.

Admiral Haney rekao je da Pentagon razvija sposobnosti koje bi SAD koristio za odbijanje hipersoničnog oružja. To je oružje izuzetno brzo i lansira se s raketa koje dostižu brzinu između Mah 5 i Mah 10, što je pet i deset puta brže od brzine zvuka.

Međutim, testiranja ne idu glatko pa se iznad Aljaske jedno takvo vozilo raspalo nakon eksplozije.