Novi Zeland

Užasan snimak: Na plažu se nasukalo 145 delfina, svi su uginuli

delfini

Kitovi i delfini nasuču se zbog bolesti, poteškoća pri navigaciji, morskih mijena ili zbog toga što ih proganjaju grabljivci

Jato od 145 crnih delfina kratkih peraja, nasukalo se na obalu ostrva Stewart na Novom Zelandu, i svi pripadnici jata su uginuli, javlja BBC.

Nasukana tijela životinja uočio je u subotu uveče čovjek koji se šetao plažom Mason Bay.

Vlasti su objavile da je polovina delfina umrla te noći, a da su ostale delfine morali da uspijavaju jer im više nije bilo spasa.

“Vjerovatnost uspješnog vraćanja delfina u more bila je izuzetno mala”, rekao je Ren Leppens iz lokalnog Odjeljenja za očuvanje istorijske i prirodne baštine Novog Zelanda, prenosi Index.

“Nasukali su se na udaljenoj lokaciji, već su umirali, a nama nedostaje zaposlenih. Najbolje što smo mogli za njih učiniti je da ih eutanaziramo. No to je uvijek, uvijek jako teška odluka”, dodao je.

U izvještaju je navedeno kako se na Novom Zelandu često nasuču kitovi i delfini, u prosjeku 85 puta godišnje. Ipak, najčešće se radi o jednom pripadniku te vrste, a ne o cijelom jatu.

Kitovi i delfini nasuču se zbog bolesti, poteškoća pri navigaciji, morskih mijena ili zbog toga što ih proganjaju grabljivci.